Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

01/159 SA VL

23.04.03

Ny forskrift om preferensielle opprinnelsesregler inntatt i Norges frihandelsavtaler - høring

Finansdepartementet har utarbeidet forslag til ny forskrift om preferensielle opprinnelsesregler inntatt i Norges frihandelsavtaler. Formålet med forskriften er å gi bedre tilgjengelighet og oversikt over gjeldende rett på området. Forslaget sendes nå på høring. For en nærmere gjennomgang av forskriftsforslaget vises det til vedlagte høringsnotat.

Med opprinnelsesregler menes regler som definerer vilkårene for at en vare skal kunne sies å ha opprinnelse i et bestemt land. Preferensielle opprinnelsesregler definerer vilkårene for å oppnå en gunstigere tollbehandling enn den ordinære tollbehandling et land pålegger varer. Preferansen gis normalt i form av lavere toll eller tollfrihet.

Høringsfrist settes til 1. september 2003.

Finansdepartementet ber om at den enkelte høringsinstans vurderer oversendelse av dette brevet til berørte underinstanser, medlemsorganisasjoner mv.

Gjeldende rett/bakgrunn for forslaget

Ved inngåelse av en frihandelsavtale gir Stortinget sitt samtykke til ratifikasjon av avtalen ved behandlingen av en Stortingsproposisjon om avtalen. I henhold til fast praksis kunngjøres iverksetting og eventuelle endringer formløst i meldinger og rundskriv fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Tollsatsene i den enkelte avtale kunngjøres i den norske tolltariffen. Reglene knyttet til innførsel av opprinnelsesvarer i den enkelte frihandelsavtale gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon, jf tolltariffens innledende bestemmelser (tib.)§ 2 nr. 3. Med inkorporasjon menes vedtakelse av en lov- eller forskriftsbestemmelse som fastsetter at konvensjonen/den internasjonale avtalen skal være en del av norsk rett.

Norge har i dag alene eller som en del av samarbeidet med EFTA (European Free Trade Association), inngått 19 frihandelsavtaler. Frihandelsavtalene stiller krav til at den nasjonale retten skal ha sanksjoner mot utstedelse av uriktige opprinnelsesbevis, men inneholder ellers ikke krav til hvordan gjennomføringen i nasjonal rett skal skje.

Finansdepartementet er av den oppfatning at implementering gjennom henvisning i kombinasjon med formløs kunngjøring ikke i tilstrekkelig grad ivaretar hensynet til oversiktlighet og tilgjengelighet for brukerne av reglene. Etter flere tiårs bruk av et stadig økende antall frihandelsavtaler, viser erfaringen at de som benytter seg av frihandelssystemet har behov for oversikt over opprinnelsesregelverket i sin helhet. Norges ordinære tollsatser er generelt sett lave/minimale (bortsett fra på landbruksvarer og visse tekstilvarer) slik at frihandel for norske importører etter hvert har mindre interesse. Men det er ikke desto mindre viktig for Norges handelsrelasjoner at norske eksportører er godt informert om bruken av avtalene. Departementet mener derfor at en ny forskrift som har samme materielle og prosessuelle innhold som opprinnelsesreglene i våre frihandelsavtaler, vil skape den nødvendige oversikten for brukerne både i forhold til import- og eksportsituasjonen.

Departementet vil presisere at denne forskriften omfatter bruken av regler knyttet til hele varespekteret som er dekket av Norges frihandelsavtaler. Parallelt med forskriftsarbeidet er vi som kjent inne i en dialog med fiskerinæringen i forhold til praktiseringen av opprinnelsesreglene knyttet til fisk og fiskevarer. Vi har valgt å se gjennomgangen av disse reglene som en separat prosess. Prosessen med vurdering av reglene for fisk berører også i noen grad tolkningen av generelle opprinnelsesregler, og har vært en påminner om viktigheten av et tilgjengelig regelverk og best mulig informasjon omkring dette regelverket.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til ny forskrift om opprinnelsesregler er primært en kodifisering av gjeldende rett og antas derfor ikke å ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for forvaltningen.

Forslaget vil ikke ha provenyvirkninger.

Vedlagt følger høringsnotat, forskriftsutkast og høringsliste.

Med hilsen

Heidi Heggenes e.f.
avdelingsdirektør

Valborg Lie
Rådgiver