Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

04/823 SL EF/KR

29.04.04

Høring – bindende forhåndsuttalelser fra likningskontorene og tidsbegrensing for virkningen av visse forhåndsuttalelser

1. Ordningen med bindende forhåndsuttalelser fra Skattedirektoratet i skatte- og avgiftssaker ble innført ved lov 15. desember 2000 nr. 92. Ordningen går ut på at skatte- og avgiftspliktige kan be om Skattedirektoratets vurdering av de skatte- og/eller avgiftsmessige konsekvensene av planlagte fremtidige transaksjoner. Svaret vil være bindende i den forstand at den skatte- og avgiftspliktige kan forlange at svaret legges til grunn ved den senere skatte- og/eller avgiftsfastsettelsen. For at uttalelsen skal være bindende, må transaksjonen være gjennomført i samsvar med de faktiske forutsetninger som lå til grunn for uttalelsen. Ordningen er rettet inn på å behandle tunge og kompliserte saker hvor løsningen ikke kan hentes direkte i lovtekst, forarbeider eller rettspraksis. Det må betales gebyr for å få behandlet en anmodning om uttalelse. Ordningen er et supplement til skatteetatens alminnelige veiledningsplikt.

Skattedirektoratets erfaringer fra dagens ordning viser at det kan være behov for en ordning hvor ligningskontorene innen forholdsvis korte frister kan gi bindende uttalelser om konkrete skattespørsmål før igangsetting av de konkrete disposisjoner som skattespørsmålet angår. Etter at vedtakskompetansen ved ordinær ligning ved lov 15. desember 2000 nr. 92 ble lagt til ligningskontorene, og ligningsnemndene ble gjort til rene klage- og overprøvingsorganer, foreligger ikke lenger en rettslig hindring for å gi ligningskontorene slik myndighet.

En intern arbeidsgruppe i Skattedirektoratet har utredet om dagens ordning med bindende forhåndsuttalelser kan utvikles med sikte på å gi ligningskontorene myndighet til i en viss utstrekning å gi bindende ligningssvar. Arbeidsgruppen avga sin rapport ved årsskiftet 2003/2004. Skattedirektoratet har på bakgrunn av rapporten utarbeidet et forslag til høringsnotat.

2. Finansdepartementet sender med dette Skattedirektoratets høringsnotat om bindende forhåndsuttalelser fra ligningskontorene på høring. Vi ber spesielt om at høringsinstansene ser nærmere på forslaget fra Skattedirektoratet om at anmodninger som gjelder disposisjoner med en verdi på mer enn 10 millioner kroner, alltid skal rettes til Skattedirektoratet.

3. I dagens ordning med bindende forhåndsuttalelser fra Skattedirektoratet er det ikke regulert noen tidsmessig avgrensning av uttalelsenes bindende virkning. Spørsmålet om det bør innføres en tidsbegrensing for uttalelsenes bindende virkning nevnes i vedlagte høringsnotat, men uten at det der foreslås noen endringer på nåværende tidspunkt. Bakgrunnen for dette er at en eventuell løsning må være lik for Skattedirektoratet og de lokale ligningskontor.

En tidsmessig avgrensning av uttalelsenes bindende virkning vil være begrunnet i behovet for å rette opp uriktige avgjørelser, unngå langsiktige virkninger av dem og sikre likebehandling. Den enkelte skattyters behov for rettssikkerhet og forutberegnelighet må her vurderes opp mot hensynet til likebehandling, og dermed også skattyternes lojalitet overfor skattesystemet.

Bindende forhåndsuttalelser er aktuelt for to typer transaksjoner. Den ene gruppen består av enkeltstående transaksjoner hvor de skatte- og avgiftsrettslige spørsmål knytter seg til selve gjennomføringen av transaksjonen. Dette gjelder for eksempel spørsmål om en planlagt fisjon av et aksjeselskap kan gjennomføres skattefritt etter skatteloven kapittel 11. I denne type saker vil de skatterettslige virkningene ha betydning i det året transaksjonen gjennomføres, og spørsmålet om en tidsmessig avgrensning gjelder derfor ikke slike transaksjoner.

Den andre typen transaksjoner er der hvor skattesubjektet skifter permanent – eller langvarig – skatterettslig status. Som eksempler kan nevnes spørsmål om institusjoner kan anses for å være skattefrie og problemstillinger i forbindelse med periodisering av fremtidige inntekter og utgifter. En uttalelse om at en institusjon er skattefri vil etter dagens regelverk kunne påberopes helt til det vedtas en lov eller forskrift som sier noe annet, eller eventuelt til institusjonens virksomhet endres.

I saker hvor skattyters skatteplikt og omfanget av denne beror på en fortolkning av en skatteavtale, oppstår enkelte særlige spørsmål. Dersom det blir gitt en bindende forhåndsuttalelse om dagens forståelse av skatteavtalen, for eksempel om hvordan inntekter og utgifter skal allokeres mellom hovedkontor og fast driftssted, vil uttalelsen være bindende selv om man etter en tid – i internasjonal og norsk praksis – endrer fortolkningen av det rettslige grunnlaget som lå til grunn for uttalelsen. I slike tilfeller vil det ikke være mulig å gi nasjonale regler i lov eller forskrift som kodifiserer den nye fortolkningen av skatteavtalen, da det er skatteavtalen som regulerer forholdet.

Slik departementet ser det, bør det etter dette vurderes om det for transaksjoner som medfører en permanent endring av skattesubjektets skatterettslige status – herunder når dette følger av fortolkninger av skatteavtalenes bestemmelser – skal innføres en tidsbegrensning av uttalelsenes bindende virkning. Departementet ber således om høringsinstansenes syn på hvorvidt ligningsmyndighetene bør ha adgang til å tidsbegrense den bindende virkningen etter et individuelt skjønn, eventuelt om det isteden, eller i tillegg, bør innføres en maksimaltid for hvor lenge uttalelsen skal være bindende. En eventuell innføring av tidsbegrensninger vil måtte gjelde både for Skattedirektoratets og ligningskontorenes ordning med bindende forhåndsuttalelser.

4. Departementet ber om at den enkelte høringsinstans vurderer foreleggelse av høringsbrevet og høringsnotatet for berørte underinstanser, medlemsorganisasjoner mv. Vi ber om høringsuttalelser innen 1. august 2004. Videre ber vi om at uttalelsene, i tillegg til å bli sendt i papirformat, også blir oversendt på e-post til adressen: ” Elisabeth.Frankrig@finans.dep.no”.

Med hilsen

Helle Harbou-Hals e.f.
avdelingsdirektør

Hege E. Gahr
lovrådgiver