Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

22.08.05

Høring - utkast til forskrift om tillatelse til bruk av beltebil

Miljøverndepartementet sender med dette på høring et forslag til ny forskrift om tillatelse til bruk av beltebil. Forskriften, som har hjemmel i motorferdselloven, skal etter planen tre i kraft 15. november 2005.

Vi ber høringsinstansene om å sende uttalelsene til departementet senest innen 5. oktober 2005.

Postadressen er: Miljøverndepartementet, Postboks 8013 Dep., 0030 OSLO.

Høringsinstansene bes, dersom det er mulig, å sende uttalelsen også som vedlegg til en e-post til Miljøverndepartementet. Adressen er: postmottak@md.dep.no.

Formålet med forskriften er å gjøre det mulig å drive rutetransport med beltebil uten hinder av motorferdselslovens generelle forbud mot motorisert ferdsel i utmark og vassdrag, slik tilfellet var før ikrafttredelse av ny lov om yrkestransport med motorvogn og fartøy av 21. juni 2002 nr 45 (yrkestransportloven).

Motorferdselloven har som utgangspunkt at motorisert ferdsel i utmark og vassdrag er forbudt med mindre annet følger av loven selv eller vedtak med hjemmel i loven. Motorferdsel i forbindelse med rutetransport som drives med løyve i henhold til yrkestransportloven (og den tidligere samferdselsloven) er tillatt etter motorferdselloven § 4 første ledd bokstav f.

Med hjemmel i samferdselsloven § 3 kunne det gis løyve til rutetransport med beltebil. Slik rutetransport var tillatt etter motorferdselloven § 4 første ledd bokstav f uten hinder av det generelle forbudet mot motorferdsel i utmark og vassdrag.

Samferdselsloven ble med virkning fra 1. januar 2003 erstattet av yrkestransportloven.

Ved ikrafttredelsen av yrkestransportloven falt muligheten for å gi løyve til transport med beltebil – både i og utenfor rute – bort idet lovens § 1 tredje ledd ekskluderer beltebiler fra lovens virkeområde.

Det fremgår klart av forarbeidene til bestemmelsen at Samferdselsdepartementet anså det naturlig og tilstrekkelig at all transport med beltebil – både i og utenfor rute – ble vurdert i forhold til lov om motorferdsel i utmark, uten at det samtidig skulle kreves særskilt løyve etter yrkestransportloven, jf Ot. prp. nr 74 (2001-2002) side 27. Dette har ført til at motorferdselslovens unntaksbestemmelse i § 4 første ledd bokstav f ikke lenger tillater rutetransport med beltebil. Etter gjeldende motorferdsellov med tilhørende forskrift, er det ingen anledning til å gi dispensasjon til persontransport med beltebil.

Stortingets flertall har ved behandlingen av Dok. nr. 8:56 (2004-2005) vurdert det slik at dette har vært en utilsiktet virkning av den nye yrkestransportloven. Persontransport med beltebil har hatt et beskjedent omfang, men har lange tradisjoner der hvor slik transport har vært drevet. Det har derfor vært ønskelig med en endring i motorferdselregelverket som fortsatt muliggjør rutetransport med beltebil.

Departementet finner ikke grunn til at det ved nye regler skal gis videre adgang til kjøring med beltebil enn tidligere, og det stilles derfor som vilkår at det tidligere er gitt løyve til slik rutetransport. Det innebærer at transport med beltebil utenfor rute som var fritatt for løyveplikt etter samferdselsloven, ikke omfattes av den nye forskriften.

Kompetansen til å gi tillatelse til rutetransport med beltebil er foreslått lagt til fylkesmannen. Fylkesmannen kan sette vilkår for tillatelsen, og skal blant annet tidsbegrense denne. Etter den tidligere samferdselslov ble løyve til rutetransport etter lovens § 3 i utgangspunktet gitt for 10 år om gangen. Departementet finner ikke at samme tidsrom bør legges til grunn i forskriften. En ser imidlertid at tiltakshaver og brukere kan ha behov for forutsigbarhet, og foreslår av den grunn at en tillatelse kan gis for inntil tre år ad gangen.

Formålet med forskriften er ikke å tillate motorferdsel i utmark i større omfang enn tidligere, men å muliggjøre rutetransport med beltebil i samme grad som før ikrafttredelsen av den nye yrkestransportloven. Det foreslås derfor at transport med beltebil ikke tillates i større omfang eller til andre formål enn tidligere.

Fylkesmennene bes forelegge høringsbrevet med vedlegg for de kommuner forskriften kan være aktuell for.

Med hilsen

Harald Smith Ruberg (e.f.)
avdelingsdirektør

Elisabeth Harbo-Lervik
rådgiver