Høringsbrev

Høringsinstanser


Deres ref

Vår ref

Dato

2004/02905

24.08.05



Høring – forslag til hjemmel for frivillige organisasjoner til å kreve politiattest

Justisdepartementet sender med dette på høring forslag til hjemmel for frivillige organisasjoner til å kreve politiattest som ble fremlagt av en arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet.

Det gjøres oppmerksom på at Helse- og Omsorgsdepartementet ved brev av 19.08.2005 har sendt et lignende forslag på høring som gjelder krav om politiattest for helse- og omsorgspersonell.

Det bes om at høringsinstansenes eventuelle uttalelser blir sendt Justisdepartementet innen:

onsdag 30. november 2005.

Det bes om at høringsinstansene forelegger saken for underordnede instanser som ikke står på høringslisten, så langt det er hensiktsmessig for å opplyse saken. For ordens skyld nevnes at høringen er åpen også for andre enn de som står på høringslisten. Flere eksemplarer av utredningen kan bestilles hos departementet på telefon 22 24 51 87.

Videre bes det om at de høringsinstansene som har muligheten for det, sender en kopi av sin høringsuttalelse til Justisdepartementet på e-post. Adressen er sylvia.peters@jd.dep.no.

Nærmere om innholdet i forslaget

Arbeidsgruppen foreslår at det skal kunne utstedes politiattest til bruk for frivillige organisasjoner for personer, som lønnet eller ulønnet, skal utføre oppgaver for organisasjonen, som i vesentlig grad innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige. Siden bakgrunnen for forslaget er å beskytte mindreårige mot seksuelle overgrep, skal attesten kun vise om vedkommende er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller dømt for brudd på nærmere angitte bestemmelser i straffelovens kapittel 19 om seksualforbrytelser. Det gjøres oppmerksom på at henvisningen til straffeloven §§ 204 første ledd bokstav d og f på bakgrunn av endringer i loven må erstattes med §§ 204 a.

Departementet ber særlig om høringsinstansenes synspunkter på følgende problemstillinger:

1. Organisasjonenes valgfrihet

Forslaget er utformet slik at det er opp til de enkelte organisasjoner å avgjøre om de ønsker å kreve politiattest. Begrunnelsen for dette er at staten i minst mulig grad skal styre organisasjonenes virksomhet, se nærmere pkt. 6.1 siste avsnitt i rapporten.

2. Hvilke personer omfattes av ordningen

Forslaget omfatter både ansatte og frivillige. På dette punkt er forslaget ikke enstemmig, idet representanten fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner mener at retten til å kreve politiattest bare skal gjelde i ansettelsesforhold, se pkt. 6.3.2 siste avsnitt i rapporten.

Arbeidsgruppen behandler spørsmålet om hvilke frivillige medarbeidere som skal være omfattet av ordningen, og hva som i så fall skal være avgrensningskriteriene i pkt. 6.3 i rapporten. Departementet ber særlig om høringsinstansenes tilbakemelding med henblikk på om avgrensningskriteriene oppfattes som tilstrekkelig klare.

3. Omfanget av politiattesten

Forslaget går ut på at politiattesten kun skal vise brudd på nærmere angitte bestemmelser i straffelovens kapittel 19, idet bakgrunnen for oppnevnelsen av arbeidsgruppen var å treffe tiltak som er egnet til å beskytte barn mot seksuelle overgrep.

Siden det i den senere tid fra flere hold har blitt reist spørsmål om politiattesten bør utvides til også å utvise brudd på andre straffbare forhold, som for eksempel narkotika- og voldsdelikter, ber departementet om høringsinstansenes synspunkter på om det er behov for en slik utvidelse.



Med hilsen

Håkon Skulstad
avdelingsdirektør

Morten Thomsen
førstekonsulent