Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

05/2951 SL EMa/HKT

16.01.2006

Høring om politiets tilgang til valutaregisteret

Lov 28. mai 2004 nr. 29 om register over opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge (valutaregisterloven) § 6 regulerer hvem som skal ha tilgang til opplysningene i valutaregisteret. Valutaregisterloven § 6 første ledd lyder:

Politiet, skatteetaten, toll- og avgiftsetaten, Rikstrygdeverket og Kredittilsynet skal ha elektronisk tilgang til opplysningene i registeret. Søk i registeret skal kun skje ut fra disse etatenes behov for opplysninger i forbindelse med iverksatt etterforskning og kontrollvirksomhet og tilsyn.

Om forståelsen av bestemmelsen er følgende uttalt i Ot.prp. nr. 35 (2003-2004) side 29 annen spalte:

Departementet opprettholder forslaget om at politiet gis elektronisk tilgang til registeret. Ifølge Riksadvokaten bør det presiseres i § 6 at opplysningene bare kan innhentes i forbindelse med iverksatt etterforskning, slik at det tydeligere fremgår at opplysningene ikke kan innhentes for å vurdere om etterforskning skal iverksettes. Departementet legger dette til grunn, og foreslår at lovteksten presiseres til å gjelde iverksatt etterforskning. Skatteetaten, toll- og avgiftsetaten og Rikstrygdeverket vil kunne bruke registerets opplysninger i forbindelse med sin kontrollvirksomhet. Disse etatene vil kunne søke i registeret både i forbindelse med konkrete kontrollsaker, og i forbindelse med stikkprøvekontroller og andre kontroller som er en del av etatens alminnelige kontrollvirksomhet.

Også Kredittilsynet foreslås gitt tilgang til registeret. Kredittilsynet vil kunne bruke opplysningene i sitt tilsynsarbeid og arbeid med å sikre finansiell stabilitet.

Etatene som gis søkeadgang i registeret, vil kunne benytte de fremsøkte data i sitt arbeid i samsvar med valutaregisterlovens formål og etter de saksbehandlingsregler som gjelder for etaten. Departementet kan ikke se at personvernhensyn taler avgjørende mot dette.

Financial Action Task Force (FATF) fremla 10. juni 2005 en evalueringsrapport om Norges arbeid for å hindre hvitvasking og finansiering av terrorisme. Rapporten er tilgjengelig på FATFs internettside, www.fatf-gafi.org. I rapporten analyseres og vurderes de tiltak Norge har satt i verk for å motarbeide hvitvasking og terrorfinansiering, og det gis konkrete anbefalinger om endringer og supplerende tiltak Norge kan iverksette for å styrke dette arbeidet.

Norge ble i rapporten kritisert fordi politiet ikke kan utføre søk i valutaregisteret før det er iverksatt etterforskning, jf. side 153. FATF uttaler at i hvert fall hvitvaskingsenheten, og muligens også politiet/ØKOKRIM, bør ha elektronisk tilgang til valutaregisteret selv om formell etterforskning ikke er iverksatt. Det heter videre at hvitvaskingsenheten bør kunne utføre søk i registeret når den mottar en hvitvaskingsmelding, på samme måte som den kan utføre søk i andre registre.

På denne bakgrunn ba Toll- og avgiftsdirektoratet i brev av 14. juli 2005 om at det vurderes å endre valutaregisterloven slik at ØKOKRIM gis generell tilgang til valutaregisteret. Departementet forela forslaget for ØKOKRIM, Politidirektoratet og Riksadvokaten, som alle uttalte seg positivt om en slik endring. ØKOKRIM skrev i brev av 29. september 2005 til Finansdepartementet:

”Både når det gjelder etterretning og analyse i konkret sak og i arbeidet med å utarbeide mer generelle strategiske og overordnede analyser, vil søkeadgang i valutaregisteret være av stor betydning. Begrenset søkeadgang i valutaregisteret fremstår derfor som lite forenlig med lovgiverens intensjon bak reglene i hvitvaskingsloven.”

Departementet antar at elektronisk tilgang til valutaregisteret vil ha særlig stor betydning når ØKOKRIM mottar en hvitvaskingsmelding i henhold til hvitvaskingsloven § 7 annet ledd. Tilgang til registeret kan i slike tilfeller medvirke til at etterforskning blir iverksatt, men søk kan også vise at en mistanke om lovbrudd er uberettiget, og således forhindre unødvendig etterforskning.

Departementet foreslår at valutaregisterloven § 6 endres slik at bestemmelsen ikke legger noen begrensning på politiets tilgang til valutaregisteret. Søk i registeret må imidlertid være i tråd med valutaregisterlovens formål, jf. § 1. Politiet vil derfor bare kunne utføre søk når dette er et ledd i politiets arbeid med å forebygge eller bekjempe kriminalitet.

Etter gjeldende rett har politiet som etat, ikke bare ØKOKRIM, elektronisk tilgang til valutaregisteret. Denne ordningen er begrunnet med at også politiet utenom ØKOKRIM har arbeidsoppgaver som medfører behov for tilgang til registeret. Effektivitetshensyn tilsier at en utvidelse av tilgangen til valutaregisteret bør gjelde politiet som etat.

Toll- og avgiftsdirektoratet har opplyst at en endring i tråd med ovennevnte innebærer at det må foretas en mindre teknisk justering for å gi politiet generell tilgang til registeret, men at det ikke vil påløpe vesentlige kostnader.

Departementet foreslår at valutaregisterloven § 6 første ledd skal lyde:

Politiet skal ha elektronisk tilgang til opplysningene i registeret. Det samme gjelder skatteetaten, toll- og avgiftsetaten, Rikstrygdeverket og Kredittilsynet, men søk i registeret skal kun skje ut fra disse etatenes behov for opplysninger i forbindelse med kontrollvirksomhet og tilsyn.

Finansdepartementet ber om høringsinstansenes uttalelser innen fredag 21. april 2006.

Med hilsen

Helle Harbou-Hals e.f.
avdelingsdirektør

Ellen Gjemdal
lovrådgiver