Høringsnotat

Forskrift om tillatelse til bruk av beltebil

Fastsatt av Miljøverndepartementet ……………………… med hjemmel i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag av 10. juni 1977 nr. 82 § 4 annet ledd og § 4a.

§ 1
Fylkesmannen kan etter forslag fra kommunestyret gi adgang til bruk av beltebil i de tilfelle hvor det tidligere har vært drevet rutetransport med beltebil etter løyve med hjemmel i tidligere samferdselslov av 4. juni 1976 nr. 63.

§ 2
Kjøring kan ikke tillates i større omfang eller til andre formål enn tidligere. Kjøring bør bare tillates langs de samme traseer hvor rutetransport med beltebil tidligere har vært drevet med løyve.

§ 3
Fylkesmannen skal godkjenne trasévalg og kjøreplan/rutetider. Tillatelsen skal gis for en bestemt anledning eller for en bestemt tidsperiode. Ved særlig behov kan tillatelse gis for en periode på inntil fem år. Fylkesmannen kan stille vilkår ved tillatelsen.

§ 4
Denne forskrift trer i kraft straks.

Kommentarer til forskrift om tillatelse til bruk av beltebil

Til § 1
Bestemmelsen gir fylkesmannen anledning til å gi adgang til bruk av beltebil i de tilfelle der det tidligere har vært drevet rutetransport med beltebil etter løyve med hjemmel i tidligere samferdselslov av 4. juni 1976 nr. 63 § 3.

Det er kommunestyret som etter søknad fra tiltakshaver fremmer forslag til fylkesmannen om å gi tillatelse til bruk av beltebil. Det må fremgå av forslaget at det tidligere har vært drevet rutetransport med beltebil med løyve etter samferdselsloven for samme kjøretrase. Sist tildelte løyve, kart med inntegning av trase, tidsrommet det søkes for, rutetider/kjøreplan, antall kjøretøy, etc. bør vedlegges forslaget.

Bestemmelsen gir fylkesmannen anledning til å gi adgang til bruk av beltebil, men pålegger ingen plikt til å gi slik tillatelse. Ved vurderingen av om det skal gis tillatelse vil det blant annet være naturlig å legge vekt på den tradisjonelle bruk av beltebil i området, den samlede miljø- og støybelastning samt hensynet til andre brukerinteresser. Forholdene kan endre seg over tid, og tillatelse bør derfor ikke gis for mer enn tre år av gangen.

Fylkesmannens vedtak i saken kan påklages etter de alminnelige regler i forvaltningsloven.

Til § 2
Kjøring bør bare tillates langs de samme traseer hvor rutetransport med beltebil tidligere har vært drevet med løyve såfremt det ikke forligger særlige forhold som tilsier at traseen legges ett annet sted. Formålet med forskriften er ikke å tillate motorferdsel i utmark i større omfang enn tidligere, men å muliggjøre rutetransport med beltebil i samme grad som før ikrafttredelsen av den nye yrkestransportloven. Kjøring med beltebil skal derfor ikke tillates i større omfang eller til andre formål enn tidligere.

Til § 3
Fylkesmannen skal godkjenne trasévalg og kjøreplan/rutetider. Transportbehovet kan ofte være sesongbetont. Fylkesmannen skal derfor når han godkjenner kjøreplan/rutetider også angi tidsperiode for planen, for eksempel at kjøreplanen/rutetidene gjelder for vinterferien eller påskeferien med nærmere gitte datoer.

Tillatelsen skal tidsbegrenses. Av hensyn til forutsigbarhet for brukerne og tiltakshaver, kan det være aktuelt å gi en tillatelse over flere år. Tillatelsen bør imidlertid ikke gis for mer enn fem år ad gangen idet transportbehovet og hensynet til miljøet og andre brukerinteresser raskt kan endre seg.

Fylkesmannen kan stille andre vilkår ved tillatelsen, for eksempel om merking av rute, antall kjøretøy m.m.