Høringssvar fra Arild Berget

Dato: 24.09.2021

Det er flere aspekter ved håndteringen av viruset. I svaret i går nevnte jeg at vårt naturlige immunforsvar er blitt svekket. Følgene av det får vi merke utover vinteren og til neste år.

I dag har det vært mye snakk om gjenåpning og normal hverdag. Jeg skjønner at dette ikke skal gjelde alle, kun "de beskyttede" vil få smake på friheten vi har tatt for gitt siden 1945.

Hva er i grunnen meningen med å være "beskyttet" hvis det ikke gir noe annet enn falsk beskyttelse? Da jeg reiste til Østen i gamle dager, var jeg først innom lege Gunnar Hasle for å få vaksine mot både det ene og det andre. Dette vaksinekortet har jeg liggende i en skuff fortsatt.

Men Gunnar Hasle sa ikke da jeg gikk ut døren: Du er nå vaksinert, men det er ingen forsikring og garanti mot hepatitt A eller stivkrampe. Hadde han sagt det, ville jeg krevd pengene tilbake. Han var imidlertid en mann jeg stolte på.

Ordet "beskyttet" har tydeligvis fått en ny betydning. Den nye definisjonen skal muligens hemmeligholdes i seksti år, og selv om jeg er frisk og rask nå, tviler jeg på at jeg blir 130 år gammel. Og ikke har jeg et ønske om å leve lenge som et ufritt menneske heller. Noen av dere i departementet har sikkert hørt om Stefan Zweig, som begikk selvmord i protest mot den umenneskelige nazistiske ideologien.

Når man som et tvers igjennom frihetselskende menneske, som meg, får valget mellom sprøyter med ukjent innhold eller frihet på ubestemt tid - hva velger man?

I nærmere ti år har jeg hatt en kjæreste i Thailand. Vi kommer nok aldri til å treffes mer. For i det landet er det som kjent militærstyre. Og der er de så "omsorgsfulle" at det vanker fengsel og store bøter hvis man viser seg ute etter klokken ni om kvelden. Aldri før i verdenshistorien har et militærdiktatur vist kjærlig og ekte omsorg for sine undersåtter. General Prayut Chan-o-cha er selvfølgelig intet unntak. Det er kunnskapen om det som skjer i Thailand, som også har gjort meg mistenksom mot tiltakene i Norge.

Jeg håper at jeg ikke har skrevet forgjeves, og at svaret ikke går rett i den digitale søppelkurven. Skriv gjerne til meg, og forklar for meg om det er noe jeg har misforstått. Åpenhet skader kun de som har noe å skjule.

Min mail-adresse: arildberget@yahoo.com