Høringsbrev

Høring - endring i forskrift om Husleietvistutvalg for Oslo og Akershus

Kommunal- og regionaldepartementet sender med dette forslag til endring i forskrift om Husleietvistutvalg i Oslo og Akershus på høring.

Høringsfristen er 19. april 2010.

1. Bakgrunn
Husleietvistutvalget i Oslo og Akershus ble permanent fra 1. januar 2009. Ordningen skal utvides til også å gjelde for Bergen og Trondheim kommune. Det tas sikte på å åpne kontor i Bergen 1. juni og i Trondheim 1. oktober i år.

Forskriftsendringen består hovedsakelig i å legge til rette for denne utvidelsen. I tillegg foreslås enkelte andre endringer.

2. Omtale av endringene
Ny tittel på forskriften forslås til ”Forskrift om Husleietvistutvalget”, og virkeområdet i § 1 utvides slik at ordningen nå gjelder for Oslo, Akershus, Bergen og Trondheim.

Oppnevning av partsrepresentanter til utvalgene - § 2
Hvis mekling i Husleietvistutvalget ikke fører til forlik, avgjøres saken av Husleietvistutvalget. Utvalget er da sammensatt av en nøytral saksleder, en representant for leieboersiden og en representant fra utleiersiden. Etter gjeldende forskrift oppnevnes disse av departementet etter forslag fra Leieboerforeningen og Huseiernes Landsforbund.

Når det opprettes nye kontorer i Bergen og Trondheim, vil departementet oppnevne utvalgsmedlemmer også fra disse byene. Departementet vil fortsatt innhente forslag fra utleier- og leiersiden, men i endringsforslaget er det ikke tatt med navn på organisasjoner som skal ha forslagsrett. Det legges opp til at departementet skal avgjøre hvilken organisasjon som er mest representativ for hhv leierboere og utleiere i de aktuelle regioner.

Enkelte av dagens utvalgsmedlemmer har gitt uttrykk for at saksmengden har blitt stor, og bedt om at det går lengre tid mellom hver innkalling. Det kan derfor vise seg hensiktsmessig å øke antall utvalgsmedlemmer, i første omgang for Oslo og Akershus. Vi foreslår derfor å erstatte bestemmelsen som fastsetter antall utvalgsmedlemmer med en bestemmelse om at det er opp til departementet å avgjøre utvalgets størrelse.

Myndighet til å engasjere eller tilsette saksledere § 2
I gjeldende forskrift er det departementet som tilsetter og engasjerer saksledere. Da dette er lite hensiktsmessig og upraktisk, har vi hittil delegert denne kompetansen til Husleietvistutvalget. Vi foreslår nå at det reguleres direkte gjennom forskriften § 2 siste ledd at Husleietvistutvalget skal ha denne kompetansen.

Saksforberedelse - § 5
Det foreslås et nytt sjuende ledd i § 5 om at saksleder aktivt kan styre saksforberedelsen for å oppnå en rask, prosessøkonomisk og forsvarlig behandling. Videre at Husleietvistutvalget kan gi veiledning til partene som bidrar til at tvisten får en riktig avgjørelse ut fra de faktiske forhold og de aktuelle regler.

Bakgrunnen for forslaget er å forsøke å unngå at partene vidløftiggjør sakene med omfattende prosessutveksling og bevisførsel som ikke anses nødvendig eller står i rimelig forhold til tvistegjenstandens verdi. Den foreslåtte bestemmelsen vil gjøre det lettere å begrunne en aktiv saksstyring fra utvalgets side – særlig i forhold til selvprosederende parter.

For det andre er det naturlig at sterkere fokus på aktiv styring og sterkere vektlegging av hensynet til prosessøkonomi og rask saksavvikling, som den nye tvisteloven etablerer for domstolene, også kommer til uttrykk i forskriften. Dette vil harmonere godt med målsettingen for Husleietvistutvalget om en rask og rimelig saksbehandling.

I nytt åttende ledd foreslås at Husleietvistutvalget kan forlenge frister som utvalget selv har gitt.

Oppdatering i samsvar med endringer i annet regelverk - § 10
Gjeldende forskrift henviser til bestemmelser i domstolsloven når det gjelder oppreisning mot oversitting av fristen for å bringe saken inn for tingeretten. Disse bestemmelsene er opphevet i forbindelse med den nye tvisteloven. Bestemmelsene om oppfriskning (ny betegnelse) finnes nå i tvisteloven §§ 16-12 til 16-14.

Øvrige endringer
I § 7 om mekling foreslår vi å regulere dagens praksis om at saksleder skal underskrive protokollen etter at meklingsresultatet er nedtegnet og undertegnet at partene.

§ 13 om Husleietvistutvalgets forhold til andre tvisteorganer: domstol, husleienemnd og takstnemnd. Ved husleiereguleringens opphør 01.01.2010 opphørte også husleienemndene. Henvisningene til disse er derfor tatt ut av § 13.
 
§ 15 annet ledd om publisering av enkeltsaker kortes ned og det tydeliggjøres at offentliggjøring kun gjelder Husleietvistutvalgets avgjørelser. Praksis i Husleietvistutvalget har hele tiden vært at hele avgjørelsen publiseres etter at den er anonymisert. 

For øvrig er det foreslått noen språklige og tekniske endringer i § 2 første ledd og § 8 tredje ledd. Videre er § 10 annet ledd ajourført med riktig henvisning til tvisteloven når det gjelder oppfrisking mot oversitting av fristen for å bringe saken inn for tingretten.

Høringsutkastet er tilgjengelig på følgende internettadresse: http://www.regjeringen.no/krd.
Departementet ber om uttalelser til forslag til forskriftsendringer innen 19. april 2010.
Spørsmål om høringen kan rettes til Kommunal- og regionaldepartementet,
tlf 22 24 71 01.

 

Med hilsen


Inger Lindgren e.f.
ekspedisjonssjef

Sven Olav Gunnerud
avdelingsdirektør
         


Vedlegg:
1. Endringsforskrift
2. Liste over høringsinstansene