Høringsbrev

HØRING – FORSLAG OM FORTSATT ALLMENNGJØRING AV INDUSTRIOVERENSKOMSTEN/VO-DELEN I SKIPS- OG VERFTSINDUSTRIEN

 

Med hjemmel i lov 4. juni 1993 nr. 58 om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. legger Tariffnemnda med dette frem forslag til fortsatt allmenngjøring av Industrioverenskomsten/VO-delen for skips- og verftsindustrien på høring.

 

Det følger av allmenngjøringsloven § 7 andre punktum at allmenngjøringsforskrifter opphører å gjelde dersom partene i avtalen ikke har fremsatt krav om nytt vedtak innen en måned etter at tariffavtalen er avløst av en ny avtale. Landsorganisasjonen i Norge (LO) fremmet krav om fortsatt allmenngjøring i brev 19. mai 2014. Det innebærer at den eksisterende allmenngjøringsforskriften gjelder frem til Tariffnemnda treffer nytt vedtak, jf. allmenngjøringsloven § 7.

 

Begjæringen om allmenngjøring

I begjæringen er det vist til at skipsfartsindustrien fortsatt har gode konjunkturer som innebærer stor aktivitet og store ordrereserver. Dette gir stor etterspørsel etter arbeidskraft, og innslaget av utenlandsk arbeidskraft er fortsatt høyt og til dels stigende.

 

Både det forhold at tilbudet av utenlandsk arbeidskraft er betydelig, og at arbeidsgiverne velger å benytte seg av det, har i følge begjæringen betydning for risikoen for sosial dumping. Utenlandske arbeidstakere er oftere villige til å akseptere lav lønn ettersom denne uansett vil være høyere enn det de ville tjent i hjemlandet.

 

I begjæringen er det også vist til regjeringsplattformen fra 2013 hvor det fremgår at ”Regjeringen vil fortsette arbeidet mot sosial dumping ved å styrke Arbeidstilsynet, evaluere tiltakene mot uakseptable lønns- og arbeidsvilkår som hittil er satt i verk og vurdere nye tiltak. Allmenngjøringsordningen skal videreføres.”

 

Det er også vist til to av Holden III-utvalgets enstemmige hovedkonklusjoner (NOU 2013: 13):

 

”13 Arbeidsinnvandringen skaper nye utfordringer for lønnsdannelsen. Omfanget av arbeidsinnvandring bestemmes i stor grad av mulighetene for innvandrere til å få jobb i Norge. Slik vil det trolig også være i tiden framover. Arbeidsinnvandringen følger som en konsekvens av det felles europeiske arbeidsmarkedet, og at det går så mye bedre i norsk økonomi enn i mange andre land. Forskjellen i levestandard og arbeidsledighet taler for at mange europeere vil ønske å komme til Norge for å søke arbeid også i årene framover. Arbeidsinnvandringen har avhjulpet flaskehalsproblemer i arbeidsmarkedet og dermed dempet lønnspresset i økonomien. Gevinsten ved arbeidsinnvandring, både for innvandrerne selv og det norske samfunnet, avhenger imidlertid av at de kommer og forblir i produktive jobber. Høy innvandring kan gjøre det mer krevende å opprettholde organisasjonsgraden og at vanlige standarder følges i arbeidsmarkedet.

 

14 Selv om myndighetene ikke kan styre arbeidsinnvandringen fra EØS-land direkte, bør det tilgjengelige handlingsrommet brukes for å bidra til at innvandringen fungerer best mulig. Det er nødvendig med ordninger for å motvirke sosial dumping og lavlønnskonkurranse i lang tid framover. Allmenngjøringsinstituttet spiller en viktig rolle ved å motvirke svært lave lønninger i en del bransjer, men kan også ha problematiske sider. Myndighetene og partene bør løpende vurdere om allmenngjøringsordningen fungerer tilfredsstillende. Også gode kontrollordninger under Arbeidstilsynet og andre relevante instanser som politiet og skatteetaten, og godt samspill mellom instansene, er viktig.”

 

Begjæringen viser også til ”Verftsdommen” (Rt. 2013 s. 258) som gjennomgår sammenhengen mellom lavlønnskonkurranse og betydningen slik konkurranse har for den norske arbeidslivsmodellen, herunder frontfagsmodellen.

 

Arbeidstilsynets statistikk for tilsyn mot sosial dumping i bygg, verft og landbruk for perioden 2012 til og med første kvartal 2014 viser at det ble gjennomført 62 tilsyn innenfor verftsindustrien og gitt 82 reaksjoner. Reaksjonsprosenten er oppgitt å være 68 %.

 

I tillegg har LO og Fellesforbundet registrert at en betydelig andel av bransjen fremdeles unnlater å betale utenbystillegget på 20 % av timesatsen og at det trekkes betydelige beløp i reiser, kost og losji av den minstelønnen som er fastsatt i forskriften. Dette gjennomføres i følge begjæringen ved at det etableres egne selskap der det kun ansettes utenlandske arbeidstakere og hvor det hevdes at disse har blitt ”inntatt (ansatt) på arbeidsstedet”.  I denne sammenheng er det vist til Høyesteretts beskrivelse og karakterisering av denne utviklingen i Verftssaken (174); ”[..]Etter det som er opplyst for Høyesterett kan det ligge nær å se det slik at de ordninger bemanningsselskapene har etablert, ikke innebærer noen annen realitet enn at de tidligere utsendte arbeidstakerne mister tilleggene sine. Jeg finner i så fall grunn til å stille spørsmål ved den rettslige holdbarheten av et slikt arrangement."

 

I begjæringen er det også vist til at Fellesforbundet på bakgrunn av utviklingen har reist søksmål for Arbeidsretten mot en bedrift for overtredelse av reisebestemmelsene i Industrioverenskomsten/ VO-delen som omhandler arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig. Det er gjort gjeldende at selskapet har opptrådt tariffstridig ved ikke å ha betalt utenbystillegget, ikke ha sørget for avtale om tilfredsstillende kost- og losjigodtgjøring i oppdragsperioden og ikke sørget for fri hjemreise. Søksmålet omhandler i særlig grad omfangsbestemmelsen i overenskomsten og unntaket som er gitt for ”arbeidstakere som blir inntatt på arbeidsstedet”.

 

Alt i alt legger LO til grunn at det fortsatt vil være behov for allmenngjøring som et nødvendig tiltak for å oppnå likeverdige lønns- og arbeidsvilkår mellom innenlandsk og utenlandsk arbeidskraft innenfor verftsindustrien.

 

Tariffnemndas merknader

Tariffnemnda vil presisere at den ikke har tatt stilling til om vilkårene for fortsatt allmenngjøring foreligger i denne saken. Nemnda har likevel besluttet å sende utkast til forskrift om delvis allmenngjøring av Industrioverenskomsten/ VO-delen for skips- og verftsindustrien, på høring i tråd med LOs begjæring. Begjæringen og høringsuttalelsene vil deretter danne grunnlag for Tariffnemndas vedtak i saken.

 

Høring

Høringssaken er lagt ut på internett: https://www.regjeringen.no/nb.html?id=763915

 

Tariffnemnda ber om at høringssaken blir forelagt underliggende etater, medlemsorganisasjoner og andre som kan ha interesse av å avgi høringsuttalelse.

 

Eventuelle spørsmål kan rettes til Ingrid Finsland (22 24 85 82) eller Bodil Stueflaten (22 24 69 31).

 

Skriftlige merknader til Tariffnemndas forslag kan sendes på e-post til postmottak@asd.dep.no eller vanlig post til nemnda innen fredag 19. september 2014.

 

 

 

Med hilsen

 

 

 

Johan Kr. Øydegard

Tariffnemndas leder

 

 

 

 

 

 

Vedlegg