Høringsnotat

Forskrift om endringer av forskrift 28. september 2000 nr. 1020 om husleietvistutvalg for Oslo og Akershus

Fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet   xxxx 2010,  med hjemmel i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler (husleieloven) § 12-5.

     I

Ny tittel på forskriften skal lyde:

Forskrift om husleietvistutvalget

§ 1 skal lyde:

Husleietvistutvalget kan behandle tvister om leie av bolig i Oslo, Akershus, Bergen og Trondheim som omfattes av husleielovene fra 1939 og 1999.

§ 2 første ledd skal lyde:

Husleietvistutvalget ledes av en person som oppfyller vilkårene for å være tingrettsdommer etter domstolsloven §§ 53 følgende. Lederen tilsettes av departementet. Departementet oppretter like mange representanter fra utleier- og leiersiden. Utvalgets størrelse avgjøres av departementet. Representantene oppnevnes for tre år.

§ 2 siste ledd skal lyde:

Til å være leder i den enkelte sak (saksleder) kan Husleietvistutvalget tilsette eller engasjere en eller flere personer som oppfyller vilkårene for å være tingrettsdommer etter domstolsloven §§ 53 følgende.

§ 5 nytt sjuende og åttende ledd skal lyde:

Saksleder skal aktivt styre saksforberedelsen for å oppnå rask, prosessøkonomisk og forsvarlig behandling. Husleietvistutvalget kan gi veiledning som bidrar til at tvisten får en riktig avgjørelse ut fra de faktiske forhold og de aktuelle regler. Veiledningen må gis på en måte som ikke svekker tilliten til at Husleietvistutvalget er upartisk.

Frister som er gitt av Husleietvistutvalget kan forlenges når dette anses hensiktsmessig for saksgangen.

§ 7 siste ledd nytt siste punktum skal lyde:

Protokollen underskrives av saksleder.

§ 8 tredje ledd:

I tilfelles hvor en part ikke svarer på en henvendelse innen en fastsatt frist, eller unnlater å møte for utvalget, avgjøres saken på grunnlag av de foreliggende opplysninger. Dette gjelder likevel ikke dersom det er opplyst eller sannsynlig at parten har gyldig grunn for sin passivitet. Det er også en forutsetning at parten er gjort kjent med virkningen av manglende medvirkning. Ved vurderingen om det foreligger gyldig grunn for passivitet, gjelder tvisteloven § 6-6 og § 13-4 så langt de passer.

§ 10 andre ledd skal lyde:

Retten kan gi oppfrisking mot oversitting av fristen i første ledd etter reglene i tvisteloven §§ 16-12 til 16-14.


§ 13 skal lyde:
§ 13. Forholdet til andre tvisteorganer
       Så lenge en tvist er under behandling av Husleietvistutvalget kan den ikke av de samme parter bringes inn for domstol eller takstnemnd etter husleieloven § 12-2. Saken regnes å være under behandling av Husleietvistutvalget fra det tidspunkt begjæring om behandling er kommet inn til utvalget.
       Tvist som er begjært avgjort av Husleietvistutvalget senest samme dag som den er krevd avgjort av domstol eller takstnemnd etter husleieloven § 12-2, skal avgjøres av Husleietvistutvalget.
       Så lenge tvist er under behandling ved domstol eller takstnemnd etter husleieloven § 12-2, kan den ikke bringes inn for Husleietvistutvalg av de samme parter. Selv om saken er under behandling ved domstol eller takstnemnd, kan den bringes inn for Husleietvistutvalget dersom alle parter i saken er enige om at den skal avsluttes ved domstolen eller nemnden uten realitetsavgjørelse. Saken regnes å være under behandling ved
a) domstol fra det tidspunkt forliksklage er kommet inn til forliksrådet eller stevning er kommet inn til tingretten eller
 
b) takstnemnd fra det tidspunkt begjæring om oppnevning av takstnemnd er kommet inn til tingretten.
       Tvist som er avgjort av domstol eller takstnemnd etter husleieloven § 12-2 kan ikke bringes inn for Husleietvistutvalget.

§ 14 siste ledd siste punktum skal lyde:

Husleietvistutvalgets avgjørelse av kostnadsfordeling kan ankes til tingretten innen en måned etter at avgjørelsen er forkynt.

§15 andre og tredje ledd skal lyde:

Husleietvistutvalgets avgjørelser skal gjøres offentlig tilgjengelig etter at partenes navn er tatt bort (anonymisert).

På anmodning kan Husleietvistutvalgets leder gi tillatelse til innsyn i dokumentene i enkeltsaker.

      II

§ 16 skal lyde:

§ 16. Ikraftsetting mv.
Denne forskrift trer i kraft ……..