Prop. 123 S (2009-2010)

Utbygging og drift av Gudrun

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og sammendrag

Utbyggingsplanene for Gudrun-feltet og tilhørende rørledninger er fremmet av operatøren Statoil på vegne av rettighetshaverne som er Statoil Petroleum AS (46,8 prosent), Marathon Petroleum Norge AS (28,2 prosent) og GDF Suez E&P Norge AS (25 prosent).

Gudrun ligger i midtre del av Nordsjøen om lag 55 km nord for Sleipner. Vanndypet i området er om lag 100 meter. Valgt utbyggingsløsning er en prosessplattform tilknyttet Sleipner med ett oljerør og ett gassrør. Det er lagt inn fleksibilitet med hensyn på å øke antall brønner og fase inn nærliggende funn og prospekter.

Gassen som produseres på Gudrun skal transporteres inn til Sleipner hvor det vil bli skilt ut CO2. CO2-gassen skal lagres i Utsiraformasjonen.

Planlagt produksjonsstart for Gudrun er 1. kvartal 2014. De utvinnbare reservene i Gudrun er anslått til ca. 6,6 milliarder Sm3 gass, 11,2 millioner Sm3 olje/kondensat og 1,3 millioner tonn NGL. Totalt tilsvarer dette 127 millioner fat oljeekvivalenter.

Investeringene knyttet til Gudrun er anslått til 19,5 milliarder kroner. Beregnet nåverdi etter skatt er 2 milliarder 2010-kroner 1 . Balanseprisen for olje er 56,7 USD/fat gitt en diskonteringsrente på 7 prosent. Ressurser i feltets nærhet vil kunne styrke økonomien i prosjektet. Det er et betydelig ressurspotensial i området.

Det er gjennomført konsekvensutredning for Gudrun. Konsekvensutredningen har ikke avdekket forhold som tilsier at prosjektet ikke bør gjennomføres eller at det bør iverksettes avbøtende tiltak utover de som ligger til grunn for utbyggingsplanen.

Kraftbehovet for Gudrun dekkes fra Sleipner A. Det vil ikke være behov for ny kraftgenereringskapasitet på Sleipner A. Kraft fra land til Gudrun og Sleipner er vurdert, men en slik løsning har for høye kostnader til at det bør gjennomføres.

Planene er forelagt Oljedirektoratet (OD) og Gassco for vurderinger av løsninger knyttet til utbygging og transport. OD og Gasscos vurderinger er hensyntatt.

Arbeidsdepartementet (AD) har lagt plan for utbygging og drift av Gudrun frem for Petroleumstilsynet (Ptil), som har vurdert forholdet til sikkerhet og arbeidsmiljø i prosjektet.

Gudrun er et tilstrekkelig robust prosjekt som gir god samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Prosjektet kan bli gjennomført innenfor akseptable rammer med hensyn til sikkerhet, arbeidsmiljø, det ytre miljø og fiskeriinteresser.

Figur 1.1 - Kart over området hvor Gudrun befinner seg

Figur 1.1 - Kart over området hvor Gudrun befinner seg

Fotnoter

1.

Operatøren har lagt til grunn en oljepris på 75 USD/fat, en valutakurs på 6 NOK/USD og en diskonteringsrente på 7 prosent.