Prop. 75 L (2013–2014)

Endringer i privatskolelova

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Kunnskapsdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til midlertidige endringer i lov 4. juli 2003 nr. 84 om private skolar med rett til statstilskot (privatskolelova).

Forslagene har sin bakgrunn i regjeringen Solbergs politiske plattform (Sundvolden-erklæringen) hvor det fremgår at:

«Regjeringen vil åpne for at flere kan drive offentlig finansierte friskoler, og gjeninnføre en lov om frittstående skoler der kravet til formål erstattes med krav til innhold og kvalitet. Skoler som oppfyller vilkårene skal ha rett til godkjenning, med mindre en helhetsvurdering tilsier at godkjenning vil gi negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet. Regjeringen vil vurdere kapitaltilskudd til etablerte friskoler for oppgradering av eldre bygningsmasse. Friskoler skal ikke kunne betale utbytte til eierne.»

Departementet viser til at vilkårene for godkjenning av private skoler med rett til statstilskudd er endret flere ganger de siste årene. Det samme er betegnelsen på skolene (privatskoler versus friskoler). Lov om frittståande skolar (friskolelova) ble vedtatt av Stortinget våren 2003 etter forslag fra Bondevik II-regjeringen. Loven erstattet privatskoleloven av 1985, og den ble i hovedsak gjort gjeldende for grunnskoler fra høsten 2003 og for videregående skoler fra høsten 2004. Friskoleloven av 2003 innebar at kravene til grunnlag for å få godkjenning ble opphevet og erstattet med krav til innhold og kvalitet. Med friskoleloven ble det også gitt rett til godkjenning såfremt dette ikke ville medføre vesentlige negative konsekvenser for vertskommunen eller vertsfylket. Retten til godkjenning gjaldt ikke norske skoler i utlandet, internasjonale skoler og skoler opprettet særskilt for funksjonshemmede. Slike skoler kunne likevel godkjennes etter en samlet vurdering.

Friskoleloven av 2003 ble etter forslag fra Stoltenberg II-regjeringen endret i 2007 ved at den blant annet skiftet tittel fra friskoleloven til privatskoleloven, og ved at det ble innført som vilkår for godkjenning at skolen måtte drive på et særskilt angitt grunnlag. De kravene til innhold og kvalitet som fulgte av friskoleloven av 2003 ble videreført etter endringene av 2007. Kravet om at skoler må drive på et særskilt grunnlag for å kunne godkjennes kom dermed i tillegg til kravene om innhold og kvalitet. Etter endringene i 2007 ble også retten til godkjenning opphevet.

Regjeringen vil arbeide for en ny friskolelov med rett til godkjenning for søkere som oppfyller kravene til innhold og kvalitet med mindre dette etter en helhetsvurdering vil gi negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet. Departementet har satt i gang et større arbeid med sikte på helhetlige lovendringer for å gjennomføre regjeringens politikk. Departementet tar sikte på å sende forslag til helhetlige lovendringer på høring høsten 2014 og legge disse frem for Stortinget våren 2015.

For å muliggjøre godkjenning av enkelte skoler inntil ny lov trer i kraft, legger departementet i proposisjonen frem forslag om at det innføres en bestemmelse om at det i særlige tilfeller kan gis godkjenning til private skoler som ikke oppfyller kravet om grunnlag i privatskoleloven § 2-1 annet ledd. Søknader om godkjenning etter den foreslåtte bestemmelsen vil bli gitt en helhetlig vurdering hvor det særlig vil bli lagt vekt på om dispensasjon vil ha negative konsekvenser for den offentlige skolestrukturen. Den foreslåtte bestemmelsen er en smal adgang til dispensasjon som kun vil være aktuell i et fåtall tilfeller. Dispensasjon vil bare bli gitt hvor den omsøkte skolen har et pedagogisk tilbud eller en organisering av undervisningen som er nyskapende i forhold til eksisterende offentlige og private skoler.