Prop. 91 L (2009-2010)

Lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Lov 17. juli 1953 nr. 9 om sivilforsvaret (sivilforsvarsloven) avløste lov om civilt luftvern 10. juli 1936. Sivilforsvarsloven var en av flere lover som kom på bakgrunn av erfaringene fra annen verdenskrig. Med denne loven lovfestes Sivilforsvaret som en statlig hjelpeorganisasjon med ansvar for å planlegge og iverksette tiltak av ikke-militær art for beskyttelse av sivilbefolkningen i krig. Som et tillegg åpner loven for at Sivilforsvaret, på de vilkår Kongen bestemmer, skal hjelpe til med å forebygge og råde bot på skader som ikke skyldes krigshandlinger.

I forbindelse med lov om endringer i lov 17. juli 1953 nr. 9 om sivilforsvaret mv. (innføring av kommunal beredskapsplikt) 19. juni 2009 nr. 83, gjeldende fra 1. januar 2010, ble lovens tittel endret til lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret.

Fremvekst av nye trusselbilder, der risiko for uønskede hendelser i fredstid har fått en mer fremtredende rolle, tilsier at lovens bestemmelser moderniseres og oppgraderes. Dreiningen i risikobildet tilsier større synliggjøring av Sivilforsvarets fredstidsfunksjoner og en utforming som rommer hendelser både i krig og fred.

Sivilforsvaret skal fremdeles ha klare forpliktelser knyttet til beskyttelse av sivilbefolkningen. Etter folkerettens regler har sivilbefolkningen krav på beskyttelse i krig, og tradisjonelle sivilforsvarstiltak som varsling, evakuering og tilfluktsromstjeneste videreføres som sentrale elementer i loven. I tillegg til Sivilforsvaret vil en rekke andre aktører fortsatt måtte medvirke for å sikre sivilbefolkningen best mulig. Bestemmelser om bistands- og opplysningsplikt, egenbeskyttelsestiltak for virksomheter og fast eiendom og kommunal beredskapsplikt er eksempler på slikt medvirkeransvar.

Kommunene har et generelt og grunnleggende ansvar for ivaretakelse av befolkningens sikkerhet og trygghet innenfor sine geografiske områder. Kommunene utgjør således det lokale fundamentet i den nasjonale beredskapen, og er pålagt en rekke krav til beredskapsforberedelser. Ved lovendring gjeldende fra 1. januar 2010 ble det innført bestemmelser om kommunal beredskapsplikt i lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret. Gjennom disse lovbestemmelsene settes det krav til at den enkelte kommune gjennomfører en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for å kartlegge hvilke uønskede hendelser som kan inntreffe i lokalsamfunnet. I tillegg plikter kommunen å vurdere sannsynligheten for at disse hendelsene inntreffer og på hvilken måte disse hendelsene vil kunne påvirke lokalsamfunnet. Som en oppfølging av analysen, skal det utarbeides en beredskapsplan for kommunen som også skal øves. I denne proposisjonen foreslås en videreføring av bestemmelsene om kommunal beredskapsplikt.

Til forsiden