Historisk arkiv

Rundskriv F-12-10 Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland, land på Vest-Balkan, i Øst-Europa og i Sentral-Asia (kvoteordningen)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Universiteter
Høyskoler
Private høyskoler
Statens lånekasse for utdanning
Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU)

 

Nr
F-12-10
Vår ref
200905817
Dato
14.06.2010


 

Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland, land på Vest-Balkan, i Øst-Europa og i Sentral-Asia (kvoteordningen)

 

Rundskrivet erstatter rundskriv F-10-07, datert 6. juli 2007. Rundskrivet danner grunnlag for lærestedenes søknader om kvoteplasser for studieårene 2011-2012, 2012-2013 og 2013-2014. Retningslinjene i rundskrivet gjelder for samme periode.


1. INNLEDNING

Målsettingen med støtteordningen for studenter fra utviklingsland, land på Vest-Balkan, i Øst-Europa og i Sentral-Asia (kvoteordningen) er å bidra til kompetansebygging i mottakerland. Gjennom studentmobilitet til norske universiteter og høyskoler skal ordningen tilføre studenter kompetanse og samtidig bidra til å knytte institusjoner og næringsliv i mottakerlandene til det globale kunnskapssamfunn. Ordningen skal også bidra til å styrke norske institusjoners internasjonale samarbeid. Ordningen skal knyttes til institusjonelle strategier og søkes benyttet sammen med annet internasjonalt forsknings- og utdanningssamarbeid.

Kvoteordningen omfatter 1100 plasser per år. Av disse er 800 for studenter fra utviklingsland og 300 for studenter fra land på Vest-Balkan, i Øst-Europa og i Sentral-Asia.

2. VILKÅR FOR OPPTAK AV STUDENTER UNDER KVOTEORDNINGEN

Kvoteordningen gjelder statsborgere over 18 år fra utviklingsland og land på Vest-Balkan,  i Øst-Europa og i Sentral-Asia. Se vedlagte liste over land som omfattes av ordningen.

Det er en forutsetning for opptak at studenten har kompetanse som tilsvarer to år med høyere utdanning fra hjemlandet eller land som grenser til hjemlandet. Det kan gjøres unntak fra dette kravet for studenter som tas opp til korte profesjonsutdanninger, dersom studenten ellers fyller de fastsatte vilkårene i gjeldende forskrifter for opptak til utdanningen.

Det er til vanlig et vilkår at søkeren skal søke om opptak til kvoteordningen fra hjemlandet og kunne dokumentere opphold i hjemlandet i minst ett år før opptak. Unntak fra kravet om å søke fra hjemlandet kan bli gjort for søker som tidligere har fått støtte fra Statens lånekasse for utdanning (Lånekassen), eller som har finansiert høyere utdanning i Norge gjennom Norad, Norges forskningsråd eller lignende. Det er da en forutsetning at samlet studietid ikke blir mer enn fem år, jf. forskrift om tildeling av utdanningsstøtte, sjette del.

3. REKRUTTERING AV STUDENTER UNDER KVOTEORDNINGEN

Studentene skal normalt rekrutteres gjennom etablerte samarbeidsavtaler mellom det norske lærestedet og læresteder/institusjoner/organisasjoner/myndigheter i studentens hjemland. Ved fordeling av plassene på de norske lærestedene vil samarbeidsavtaler tillegges betydelig vekt. Ved rekruttering av studenter gjennom samarbeidsorganisasjoner, kan andre former for dokumentasjon på samarbeidet vurderes.

Som en hovedregel bør rekruttering av studenter ved samarbeidsinstitusjonen skje gjennom åpen utlysning.

Lærestedene kan unntaksvis rekruttere studenter som søker opptak på individuelt
grunnlag, såkalte ”free movers”. Vilkåret for opptak av individuelle søkere under
kvoteordningen skal normalt være at det er særskilte forhold i studentens hjemland
eller på studentens hjeminstitusjon som taler for unntak fra hovedregelen om
rekruttering gjennom samarbeidsavtaler. ”Særskilte forhold” kan for eksempel være
forhold knyttet til politisk undertrykking, kjønnsdiskriminering eller vanskelige forhold for funksjonshemmede. Læresteder som rekrutterer individuelle søkere til kvoteordningen, forutsettes å gjøre dette i samråd med Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU), for å sikre lik praktisering av unntaksbestemmelsene ved rekruttering av individuelle søkere til ordningen.

4. UTDANNING SOM KAN GODKJENNES

Som hovedregel tilbyr kvoteordningen støtte til utdanning i Norge. Det faglige tilbudet til studentene skal støtte opp om målsettingen med ordningen, dvs. at ordningen skal tilføre studenter kompetanse og samtidig bidra til å knytte institusjoner og næringsliv i mottakerlandene til det globale kunnskapssamfunn og til sine samarbeidspartnere i Norge. Studentene skal tilføres relevant kompetanse som kan komme hjemlandene til gode når studentene reiser tilbake etter endt utdanning.

Studentene skal tilbys en gradsutdanning, og opplegget skal være av minst ett års varighet og være innenfor de rammene som ligger i forskrift om tildeling av utdanningsstøtte, som forvaltes av Lånekassen. Endelig gradseksamen kan avlegges i Norge eller i hjemlandet.

Det faglige tilbudet skal fortrinnsvis være på høyere nivå, dvs. mastergradsutdanning eller ph.d.-utdanning.

Tilbud om lavere grads studier bør være yrkesrettet.

Felles utdanningsprogrammer med samarbeidsinstitusjoner, for eksempel i form av fellesgrader, sandwichprogrammer eller felles veiledning, vil bli prioritert.

Utdanningene som tilbys studentene skal inngå i lærestedenes ordinære
utdanningstilbud og være åpne også for andre studentgrupper. Undervisningen skal fortrinnsvis foregå på engelsk, men også norsk er mulig.

Før en gradsutdanning der undervisningen hovedsakelig vil foregå på norsk, kan det godkjennes et innføringskurs i norsk med inntil to semestre. Vilkåret er at
studenten er tatt opp i utdanningen som innføringskurset kvalifiserer for. Studenten vil ikke få støtte gjennom Lånekassen til en eventuell repetisjon av innføringskurset.

Utdanning der feltarbeid i hjemlandet inngår som en del, kan godkjennes i ordningen. Feltarbeidet må inngå som en del av det faglige opplegget for utdanningsprogrammet og være klarlagt på forhånd. Det er en forutsetning at feltarbeidet starter etter at studenten har begynt på utdanningen i Norge. Studentens søknad om støtte gjennom Lånekassen til feltarbeid må inneholde en tilråding fra institusjonen med opplysninger om varigheten på feltarbeidet. Søknaden må sendes Lånekassen i god tid før feltarbeidet begynner.

Delstudier i utlandet kan inngå som en del av utdanningsprogrammet. Institusjonene har ansvaret for den faglige vurderingen av hver kvotestudents delstudier innenfor sitt utdanningsprogram. Kravene for å få støtte gjennom Lånekassen til delstudier er de samme for kvotestudenter som for andre studenter.

Kombinasjonen mastergradsutdanning over to år og ph.d-utdanning kan godkjennes innenfor den maksimale tidsrammen for støtte gjennom kvoteordningen. Vilkåret er at studenten har annen finansiering for den delen av ph.d-utdanningen som går utover maksimal støtteperiode for kvoteordningen.

5. SØKNAD OM KVOTEPLASSER STUDIEÅRENE 2011-2014

SIU vil etter søknad fra lærestedene fordele de 1 100 plassene for studieårene 2011-2012, 2012-2013 og 2013-2014. Det tas forbehold om eventuelle endringer i ordningen i løpet av perioden.

Lærestedene søker om kvoteplasser på grunnlag av retningslinjene i dette rundskrivet. Søknaden skal leveres elektronisk i SIUs søknads- og rapporteringssystem Espresso. Søknaden skal omfatte søknad om videreførte plasser for studenter som er i gang med en utdanning under kvoteordningen, og behov for kvoteplasser for hvert av de tre studieårene. Samarbeidsavtaler som danner grunnlag for lærestedenes rekruttering av kvotestudenter skal oversendes sammen med søknaden.

Ved vurdering av søknadene vil følgende bli vektlagt:
- Tilknytning til pågående utdannings- og forskningssamarbeid og felles 
  deltakelse i nettverk 
- Tilknytning til institusjonell strategi
- Integrering i den alminnelige undervisning, dvs. deltakelse av norske og andre
  internasjonale studenter
- Kontakt med hjemlandet gjennom for eksempel feltarbeid under utdanningen, 
  sandwichprogrammer eller fellesgrader med institusjon i hjemlandet.

Det gjøres oppmerksom på at det innføres en veiledende maksimumsgrense for antall kvoteplasser på institusjonene, slik at institusjoner normalt ikke kan få tildelt mer enn én kvoteplass per 100 studenter ved institusjonen. Det understrekes at kvalitet prioriteres, og at maksimumsgrensen ikke er absolutt.

Lærestedenes søknadsfrist er 20. september 2010. SIU tar sikte på å ha fordelingen klar innen 15. november 2010.

 
6. ADMINISTRATIVE FORHOLD


Lærestedene skal forholde seg til SIU når det gjelder forhold knyttet til kvoteordningen. Spørsmål om endringer i rekruttering og endringer av studieprogram skal tas opp med SIU. Lånekassen har fortsatt ansvaret for forvaltning av utdanningsstøtten til studentene i henhold til forskrifter til utdanningsstøtteloven. 

Lærestedene har ansvar for at tildelte kvoteplasser blir forvaltet i tråd med retningslinjene i dette rundskrivet. Lærestedene har videre ansvar for at det blir satt av plasser til studenter som er i gang med utdanning under kvoteordningen, slik at alle får anledning til å fullføre en påbegynt utdanning. Når plasser blir ledige ved at studenter fullfører eller avbryter utdanningen, kan lærestedet disponere plassen til nye kvotestudenter, forutsatt at det er rom for det innenfor rammen SIU har satt for lærestedet det aktuelle studieåret. I den grad lærestedet ikke ser seg i stand til å rekruttere kvotestudenter i tråd med retningslinjene i dette rundskrivet, skal den ledige plassen meldes inn til SIU umiddelbart for omfordeling til andre læresteder. Ubrukte plasser og plasser som benyttes i strid med forutsetningene for tildelingen, kan bli trukket tilbake av SIU og bli omfordelt til andre læresteder.

Lærestedene må informere Lånekassen og Utlendingsdirektoratet (UDI) om
studenter som tas opp. Lærestedene må videre orientere Lånekassen og UDI om
studieprogresjonen til den enkelte student. Grunnen til dette er at søkeren skal kunne fullføre utdanningen uten å komme i strid med reglene for oppholdstillatelse.

Departementet legger vekt på at kvotestudentene skal få sine søknader om
utdanningsstøtte behandlet så raskt som mulig. Departementet ber derfor lærestedene om å hjelpe studentene med å fylle ut de elektroniske søknadene, og klargjøre/attestere disse elektronisk så snart som mulig. Studentene må ha norsk fødselsnummer, minID og kontonummer i norsk bank påført søknaden.

Lærestedene må være forberedt på å rapportere til SIU på hvilket grunnlag man har rekruttert studenter. Når studentene avslutter sin utdanning, skal det gis melding til SIU om avlagt grad og tittel på eventuell master- og ph.d.-oppgave.

7. UTDANNINGSSTØTTE

Kvotestudentene får lån og stipend gjennom Lånekassen etter den til enhver tid gjeldende forskrift om tildeling av utdanningsstøtte. Forskrift om tildeling av utdanningsstøtte fastsettes årlig. Departementet forutsetter at lærestedene har god kjennskap til støtteordningene og de særskilte vilkårene som gjelder for kvotestudentene. Det gjøres spesielt oppmerksom på ordningen med utbetaling av stipend til nye kvotestudenter det første semesteret når de ankommer lærestedet i Norge. Departementet forutsetter videre at lærestedene påtar seg et særskilt informasjonsansvar for kvotestudentene når det gjelder informasjon om ordningene gjennom Lånekassen, og eventuelle endringer i disse i løpet av studentenes utdanningsløp.

Lærestedene har også ansvar for å opplyse om betingelser for ettergivelse av gjeld og tilbakebetaling av utdanningslån.

8. LAND SOM OMFATTES AV KVOTEORDNINGEN


Kvoteordningen omfatter de utviklingslandene som går fram av liste utarbeidet av OECD (DAC-listens tre laveste kategorier) og gjelder i utgangspunktet for studenter fra land innenfor kategorien lavere middelinntektsland og under. Kvoteordningen gjelder også for studenter fra Sør-Afrika, Russland, Brasil og Cuba. Lister over land som omfattes av ordningen følger vedlagt. Det presiseres at Kina faller inn under ordningen, men at Taiwan ikke er omfattet.

Det vil ved fordeling av plassene legges vekt på hensiktsmessig fordeling mellom
land, fagområder og læresteder. Det gjøres oppmerksom på følgende endringer i landutvalget i forhold til utvalget i rundskriv F 10-07:

1. Jamaica, Surinam, Fiji, Hviterussland, Kasakhstan, Kroatia, Serbia og 
   Montenegro er tatt ut av listen 
2. Nytt land på listen er Kosovo.
3. Lærestedene kan rekruttere palestinske studenter fra de palestinske områdene. Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at palestinske studenter regnes under kvoten for studenter fra utviklingsland.


 

Med hilsen
Kari Kjenndale (e.f.)
ekspedisjonssjef
Torill M. Måseide
seniorrådgiver




Vedlegg: Landliste

 

Kopi:
Justisdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Utenriksdepartementet
Norad
Samordna opptak

 


UTVIKLINGSLAND SOM ER OMFATTET AV KVOTEORDNINGEN STUDIEÅRENE 2011-2012, 2012-2013 OG 2013-2014 KORRIGERT VERSJON 23.06.10

A I R

Afghanistan

India Rwanda

Algerie

Indonesia

S

Angola

Irak

Samoa

B Iran

Sao Tome & Principe

Bangladesh

J

Senegal

Benin

Jemen

Sierra Leone

Bhutan

Jordan

Salomonøyene

Bolivia

 

Somalia

Brasil

K

Sri Lanka

Burkina Faso

Kamerun

Sudan

Burundi

Kambodsja

Swaziland

C

Kapp Verde

Syria

Colombia

Kenya

Sør-Afrika

Comorene

Kina

T

Cuba

Kiribati

Tanzania
D

Kongo

Tchad

Den demokratiske republikken Kongo (tidligere Zaire)

L

Thailand

Den dominikanske republikk

Laos

Togo

Den sentral-afrikanske republikk

Lesotho

Tonga

Djibouti

Liberia

Tunisia

E

M

Tuvalu

Ecuador

Madagaskar

U

Egypt

Malawi

Uganda

Ekvatorial Guinea

Maldivene

V

El Salvador

Mali

Vanuatu

Elfenbenskysten

Marokko

(Vest-Samoa) se Samoa - endret navn i 1997

Eritrea

Marshalløyene

Vietnam

Etiopia

Mauritania

Y

Mikronesia

(Yemen) se Jemen

F

Mongolia

Z

Filippinene

Mosambik

(Zaire), se Den demokratiske republikk Kongo

G

Myanmar

Zambia

Gambia

N

Zimbabwe

Ghana

Namibia

Ø

Guatemala

Nepal

Øst-Timor

Guinea

Nicaragua

Guinea-Bissau

Niger

Guyana

Nigeria

H

Niue

Haiti

Nord-Korea

Honduras

P

Pakistan

Palestinske områder

Papua Ny Guinea

Paraguay

Peru

 

LAND I SENTRAL- OG ØST-EUROPA OG SENTRAL-ASIA SOM ER OMFATTET AV KVOTEORDNINGEN STUDIEÅRENE 2011-2012, 2012-2013 OG 2013-2014

Albania

Armenia

Aserbadsjan

Bosnia-Hercegovina

Georgia

Kirgisistan

Kosovo

Makedonia

Moldova

Russland

Tadsjikistan

Turkmenistan

Ukraina

Usbekistan