St.meld. nr. 34 (2006-2007)

Norsk klimapolitikk

Til innholdsfortegnelse

2 Miljøpolitikk for statlige innkjøp

Regjeringen har vedtatt en egen miljøpolitikk for statlige innkjøp som skal gjelde f.o.m. 1. januar 2008. Den enkelte statlige virksomhet må sørge for å følge opp miljøpolitikken, og den skal inngå i det interne styringssystemet til den enkelte virksomhet.

Formål

  • Minimere den totale miljøbelastningen fra statens innkjøp av varer og tjenester

  • Effektiv utnyttelse av statens ressurser

  • Bidra til et konkurransedyktig næringsliv ved å medvirke til et marked som fremmer innovasjon og utvikling av miljøteknologi og miljøvennlige produkter

Overordnede prinsipper

  1. Varer og tjenester velges på bakgrunn av livsløpskostnader, kvalitet og miljøegenskaper

  2. Varer og tjenester som er energieffektive, har lavt innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier, gir lave forurensende utslipp og lavt ressursforbruk skal prioriteres

  3. For varer hvor det er utviklet miljømerkingskriterier i regi av Svanen eller EU-blomsten skal disse kriteriene så langt som mulig legges til grunn

  4. For tjenester skal leverandører med rutiner og kompetanse som sikrer lav miljøbelastning prioriteres, for eksempel leverandører som kan dokumentere dette ved å ha innført ISO 14001 eller Miljøfyrtårn

Prioriterte produktområder

  • Bygg- og eiendomsforvaltning, inkludert energibruk og tropisk tømmer

  • Transport og bil, inklusive tjenestereiser

  • IKT-utstyr

  • Mat

  • Tekstiler inklusive vask og rens

  • Medisinsk/hygienisk forbruksmateriell (for eksempel hygieneprodukter, bleier, hudpleie)

  • Trykksaker og papir, kontormøbler og -rekvisita, renholdstjenester og hotelltjenester

Konkrete krav til innkjøp av de utvalgte produktområdene

Miljøpolitikken gir konkrete krav til innkjøp av de prioriterte produktområdene som er angitt i tabellen under. Det er en forutsetning at kravene ikke medfører vesentlig økte totalkostnader (livsløpskostnader) knyttet til anskaffelsen, og at bruksnytten knyttet til anskaffelsen blir tilfredstilt. Det kan derfor utvises skjønn i det enkelte tilfellet når særlige hensyn tilsier det. Kravene gjelder i hovedsak for innkjøp hvor det utformes konkurransegrunnlag.

Innen 1. januar 2008 skal veiledende produktkriterier og kompetansetiltak være tilgjengelig slik at statlige virksomheter på en enkel måte kan oppfylle kravene i tabellen.

Virksomheter skal kunne dokumentere at miljøkriterier og livsløpskostnader er tatt hensyn til ved valg av leverandør/produkt innenfor de prioriterte produktgruppene.

Tabell 2.1 

Bygg og eiendomsforvaltning
KjemikalierUnngå byggematerialer som inneholder stoffer på myndighetenes prioritetsliste for miljøgifter eller relevante stoffer som er oppført på Statens forurensningstilsyns liste over helse- og miljøfarlige stoffer man skal være spesielt oppmerksom på – Obs-listen. Dersom det er utarbeidet miljømerkingskriterier (Svanen eller EU-blomsten) for en produktgruppe, bør det velges produkter som oppfyller kriteriene.
Energibruk og klimaI byggeprosjekter stille konkrete krav til energibruk, for eksempel i form av KWh per m2. Stille krav til at energiforsyningen til oppvarming baseres på annet enn elektrisk og fossilt brensel. Kravene bør være strengere enn minimumskravene i teknisk forskrift.
Tropisk tømmerDet skal ikke benyttes tropisk tømmer, verken i selve bygget eller i materialet som brukes i byggeperioden.
Avfall/farlig avfallI byggeprosjekter sette mål om 60–80 vektprosent kildesortering (inklusive riving eksklusive byggegrop). Ved riving, ombygging og rehabilitering stille krav til miljøkartlegging for å hindre feildisponering av helse- og miljøfarlige kjemikalier.
MiljøkompetanseArkitekter, rådgivere og entreprenører skal dokumentere opplæring/kurs i miljøriktig prosjektering og bygging.
LeiekontrakterStille relevante miljøkrav ved inngåelse av leiekontrakter.
Transport og bil
Bil (klimagasser, lokal luftforurensning, støy)Det skal velges kjøretøy som gir lave utslipp av klimagasser, NOX-utslipp og utslipp av partikler. Ved innkjøp og leasing av personbiler, med unntak av utrykningskjøretøy og andre kjøretøy med spesielle funksjonskrav, er en maksimumsgrense på 120–140 g/CO2/km retningsgivende i 2008. Det kan være aktuelt å redusere grensen i påfølgende år. Det vil vurderes å arbeide for at alle statlige biler skal gå på CO2-fritt eller CO2-nøytralt drivstoff innen 2020. Dieselbiler skal ha partikkelfilter. Støysvake, lettrullende og piggfrie dekk skal så langt som mulig velges.
TjenestereiserDet skal kjøpes FN-godkjente klimakvoter for å motsvare utslippene fra statsansattes internasjonale flyreiser.Det skal legges vekt på å øke bruken av e-møter som erstatning for tjenestereiser når dette er hensiktmessig.
IKT-utstyr
Kjemikalier, energi, klima, avfallDet skal velges IKT-utstyr med lavt energiforbruk, lavt innhold av miljøgifter (stoffer på prioritetslisten for helse- og miljøskadelige kjemikalier) og med oppgraderingsmuligheter. E-samarbeid skal vektlegges ved valg av utstyr.
Mat
Kjemikaler, energi, biologisk mangfold, dyrevern15 prosent av matforbruket skal være økologisk i 2015.
Tekstiler
KjemikalierUnngå tekstiler som inneholder stoffer på myndighetenes prioritetsliste for miljøgifter eller relevante stoffer som er oppført på Statens forurensningstilsyns liste over helse- og miljøfarlige stoffer man skal være spesielt oppmerksom på – Obs-listen. Dersom det er utarbeidet miljømerkingskriterier (Svanen eller EU-blomsten) for en produktgruppe, bør det velges produkter som oppfyller kriteriene. Ved anskaffelse av tekstiler bør det vurderes hvordan disse kan rengjøres med minst mulig kjemikalier. Eksempelvis bør det unngås tekstiler som ikke tåler vanlig vask, men må renses med miljøskadelige kjemikalier.
Medisinsk/hygienisk forbruksmateriell
Kjemikalier, ressursbruk, etc.Så langt som mulig tilfredsstille miljømerkingskriteriene til Svanen eller EU-blomsten der slike kriterier er utarbeidet.
Trykksaker og papir
Kjemikalier, ressursbruk, etc.Kopipapir, konvolutter og trykksaker skal så langt som mulig tilfredsstille miljømerkingskravene til Svanen eller EU-blomsten. Så langt som mulig skal kopipapir, konvolutter og trykksaker være laget av returpapir.
Kontormøbler og -rekvisita, renhold, hotellerSå langt som mulig tilfredsstille miljømerkingskriteriene til Svanen eller EU-blomsten der slike kriterier er utarbeidet. For øvrig prioritere produkter og tjenester som er energieffektive, har lavt innhold av miljøgifter (prioriterte helse- og miljøfarlige kjemikalier), gir lave forurensende utslipp og lavt ressursforbruk. Varer laget av resirkulert materiale og klargjort for gjenvinning skal vektlegges.
Til forsiden