Historisk arkiv

Eierbegrensninger i media - oversendelsesbrev

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Høring - lov om tilsyn med visse erverv i dagspresse og kringkasting

Kulturdepartementet legger med dette frem et utkast til lov om tilsyn med visse erverv i dagspresse og kringkasting til høring. Vedlagt følger en kopi av høringsnotatet med kommentert utkast til lov.

Bakgrunnen for lovutkastet

Stortingsflertallet sluttet seg i behandlingen av St. meld. nr. 32 for 1992-93, Media i tida, til regjeringens forslag om å opprette et utvalg for å kartlegge eierforhold i mediene nærmere og drøfte hvilke konsentrasjonstendenser som kan ha uheldige virkninger for medias rolle i et demokratisk samfunn.

Ved kongelig resolusjon av 29. oktober 1993 ble det nedsatt et bredt sammensatt utvalg til å vurdere eierforholdene i mediene. Utvalgets innstilling, linkdoc018005-020001#docNOU 1995:3 Mangfold i media, om eierkonsentrasjon i massemedia, ble avgitt 21. februar 1995. Innstillingen inneholder blant annet en rekke forslag til regulering av eierskap i mediesektoren.

Utvalgets innstilling var mellom mars og juni 1995 til alminnelig høring hos berørte offentlige og private institusjoner og organisasjoner. Samlet sett ga høringsinstansene ikke uttrykk for samstemmige eller entydige holdninger til regulering av eierskap i mediesektoren.

Vi viser til oppsummeringen av eierskapsutvalgets reguleringsforslag i høringsnotatet.

Høringsnotatets innhold

I høringsnotatets første kapittel oppsummeres den politiske prosessen som har gått forut for høringen og den videre gang i saken.

I annet kapittel gjøres det kort rede for de samfunnsmessige utviklingstendenser som utgjør bakgrunnen for lovforslaget. Kapitlet inneholder videre en gjennomgang av gjeldende rett på området og oppsummerer og vurderer eierskapsutvalgets forslag til regulering av eierskap i mediesektoren.

I høringsnotatets tredje kapittel gjøres det rede for de overordnede samfunnsmessige hensyn og prinsipper departementet har lagt til grunn i vurderingen av behovet for særskilt regulering av erverv i dagspresse og kringkasting. Departementet oppsummerer de hensyn som ligger til grunn for utformingen av det konkrete forslaget til regulering.

Kapittel 4 inneholder generelle merknader til sentrale bestemmelser i høringsutkastet.

Kapittel 5 inneholder motiver til de enkelte bestemmelsene i lovutkastet.

Hovedmomenter i lovutkastet

Departementet slutter seg til eierskapsutvalgets flertall i synet på behovet for en nærmere regulering av eierskap i meningsbærende medier (kringkasting og dagspresse), men har valgt en mer helhetlig og fleksibel tilnærming til regulering.

Lovens formål er å fremme ytringsfriheten, de reelle ytringsmuligheter og et allsidig medietilbud.

Kulturdepartementet foreslår at det opprettes et eget tilsynsorgan med hjemmel til å gripe inn mot erverv som ikke er i samsvar med lovens formål. Inngrep kan enten innebære forbud mot et erverv, påbud om å avhende eierandeler eller at det gis tillatelse på vilkår. Som et ledd i å sikre forutsigbarhet mht. tilsynets avgjørelser legges det opp til at prospektive erverv kan legges fram for tilsynsorganet til forhåndsvurdering.

Det er lagt vekt på at loven skal være fleksibel innenfor gitte rammer. Tilsynsorganet vil etter forslaget ha plikt til å vurdere alle forhold av relevans innen det markedet som mediet som ervervet gjelder.

Det lagt opp til at tilsynsorganet skal ha en så uavhengig stilling som mulig i forhold til offentlige myndigheter. Det foreslås at Kongen oppnevner styret for tilsynsorganet, men at tre av fem medlemmer oppnevnes etter forslag fra uavhengige instanser.

Vi viser ellers til forslaget om oppnevning av medlemmer til styret for tilsynsorganet (høringsnotatets pkt. 4.12). Departementet vil særlig be om høringsinstansenes synspunkter på hvilke instanser som skal få rett til å foreslå medlemmer til styret.

Departementet viser til høringsnotatet for en nærmere drøfting av innholdet i lovutkastet.

Høringsfrist

Kulturdepartementet viser til at de overordnede problemstillinger og prinsipielle spørsmål i saken har vært på alminnelig høring i forbindelse med høringen av NOU 1995: 3, Mangfold i media og at saken er forutsatt lagt fram for Stortinget innen utløpet av 1996.

I henhold til utredningsinstruksens punkt 1.4 om fravikelse av normal høringsfrist, ber vi om høringsinstansenes merknader til høringsnotatet innen 1. oktober 1996.

Med hilsen

Roy Kristiansen e.f.
fung. ekspedisjonssjef

Nina Økland
byråsjef

Vedlegg: Vedtak om forkortet høringsfrist
Liste over høringsinstanser
linkdoc#docHøringsnotat

Lagt inn 4 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen