Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Fakta om hval i norske farvann

Internettbrosjyre basert på en plansje utgitt med støtte fra Fiskeridepartementet, Utenriksdepartementet og North Atlantic Marine Mammal Commission (NAMMCO).

Balanse i næringskjeden

Hvalene som består av ca. 75 arter, er en del av havets økosystem. Enten spiser de fisk eller konkurrerer med fisken om deres mat. Næringsbehovet for de fleste hvalene tilsvarer ca. 5 % av kroppsvekten per dag. Ingen ønsker å overbeskatte noen arter, men optimal balanse i næringskjeden tilsier at også hvalbestanden som tåler beskatning, bør reguleres.

Bruk av hval

Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år. Det er meget velsmakende og sunt. Ny forskning indikerer at oljene i kjøtt og spekk også inneholder bestandeler som virker beskyttende mot bl.a. hjerte og karsykdommer.

Denne Internettbrosjyren inneholder de vanligste hvalarter langs norskekysten og i norske farvann. I tillegg til disse artene forekommer Grønlandshval (Balaena mysticetus) og delfiner som Rissodelfin (Grampus griseus), Spisshval (Mesoplodon bidens) og Striplet delfin (Stenella coeruleoalba)

Internettbrosjyren er basert på en plansje utgitt med støtte fra Fiskeridepartementet, Utenriksdepartementet og North Atlantic Marine Mammal Commission (NAMMCO)