Historisk arkiv

Den globale miljøfasiliteten - GEF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den globale miljøfasiliteten – GEF

Den globale miljøfasiliteten GEF (Global Environment Facility) ble opprettet i 1991 for å dekke omforente tilleggskostnader ved å gjennomføre tiltak som gir globale miljøfordeler.

GEFs seks hovedområder er vern og bruk av biologisk mangfold, klimatiltak, beskyttelse av ozonlaget, internasjonale vannspørsmål, landforringelse (forørkning og avskogning) og miljøgifter. Verdensbanken, UNDP og UNEP er formelle gjennomføringsorganer for GEF, mens en rekke utviklingsbanker og andre internasjonale institusjoner også har direkte tilgang til GEF-ressurser på nærmere avgrensete områder der de har komparative fordeler.

I perioden 1991-2003 bidro GEF med ca. USD 5 mrd. til ulike prosjekter innenfor hovedområdene. Disse bidragene utløste igjen samfinansiering på ca. USD 16,4 mrd. Biologisk mangfold og klima er de områder som mottar flest midler, til sammen ca. 2/3 av totalen.

GEFS kapital påfylles hvert fjerde år. For perioden 2002-2005 utgjør den ca. USD 3 milliarder.

Det norske bidrag har vært det samme siden 1998 – ca. kr. 57 millioner per år, hvorav 77 prosent rapporteres som ODA og 23 prosent er ikke-ODA midler.

Det norske bidraget til GEF administreres av UDs Seksjon for miljø og bærekraftig utvikling.