Høringssvar fra Bergen kommune
Høringsuttalelse - etablering av tvisteløsningsmekanisme for rettslige tvister mellom stat
Bergen bystyre behandlet saken i møtet 200416 sak 87-16 og fattet følgende vedtak(enstemmig) :
Bergen bystyre imøteser med interesse nytt lovverk som bidrar til å understreke og styrke det kommunale selvstyret.
- Bergen bystyre slutter seg til forslaget om at det foretas en presisering i forvaltningsloven § 34 annet ledd, om at det skal legges "stor" vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie kommunale skjønn.
- Bergen kommune slutter seg til at den prøving klageinstansen foretar av det frie kommunale skjønnet, skal begrunnes særskilt. Hovedregelen må være at staten styrer kommunene gjennom lov, ikke ved å overprøve kommunens hensiktsmessighets-skjønn(«det frieskjønnet»).
- Bergen kommune slutter seg til de foreslåtte endringer i tvisteloven gjennom ny § 1-4A, som innebærer at kommunen får adgang til å reise søksmål mot staten om gyldigheten av statlige organers avgjørelse, når slike organer prøver den frie kommunale skjønnsutøvelse.
- Bergen kommune slutter seg til departementets forslag om at de ordinære domstolene er tvisteløsningsmekanisme i tvister mellom stat og kommune.
- Bergen bystyre vil peke på at det er behov for en generell erstatningsplikt fra statens side, i alle saker der statlige organer overprøver kommunens frie skjønn, og der kommunen vinner frem i en senere rettssak.
- Bergen bystyre slutter seg til departementets forslag om det gjøres endringer i plan- og bygningsloven § 5-4 og § 5-7 som gir kommunene adgang til å reise søksmål om gyldigheten av innsigelser etter denne loven.
- Bergen bystyre vil anbefale at en i lovendringen legger opp til alle deler av en innsigelse skal kunne prøves rettslig.
- Bergen bystyre slutter seg delvis til departementets forslag om omgjøringsforbud knyttet til tildeling av velferdstjenester. Dette innebærer at Bergen bystyre slutter seg til de endringer som foreslås i barnevernsloven, opplæringsloven, pasient og brukerrettighetsloven, helse og omsorgsloven og i lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, men avgrenset til forbud mot omgjøring av tjenester som allerede har kommet til utførelse, og mot å kreve tilbakebetaling av stønader som allerede er ubetalt med forankring i et statlig vedtak.
Dersom en dom kjenner statens vedtak ugyldig, må det være mulig å omgjøre vedtaket for den som er tilgodesett, med virkning fremover i tid. En slik løsning harmonerer med det som ellers gjelder i forvaltningsretten.
Merknad:
Bystyret legger til grunn at eventuelle vesentlige merkostnader for kommunene knyttet til ordningen blir kompensert fra staten, f.eks. gjennom økte skjønnsmidler.