Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Jeg ønsker IKKE endringer i helligdagsloven

Dato: 27.06.2015

Svartype: Med merknad

Det er et privilegium å ha én dag i uken som er annerledes.
En dag som kan brukes til andre aktiviteter enn å handle.
En dag der så mange som mulig rundt oss har fri, og kan gjøre ting sammen. Mange må jobbe i helsevesenet, men la oss begrense det til så få som mulig som må jobbe denne dagen.

Det argumenteres med at det må være opp til hver enkelt om vedkommende ønsker å handle eller ikke på søndag. Men sjansen er stor for at én eller flere i husstanden må ut å jobbe på denne dagen for å holde butikkene åpne. Når noen må sitte i butikken og jobbe denne dagen, så vil enkelte også ha behov for barnehageplass. Dermed må barnehagen også være åpen.

Et annet argument som brukes, er at det må være opp til næringslivet å bestemme om de ønsker å holde åpent eller ikke. Søndagsåpne butikker vil på sikt føre til at flere og flere yrker også krever at de ansatte må være på jobb på søndagen. Dette er frihet til å velge for arbeidslivet men ikke for de ansatte. Og om noen butikker ønsker å holde stengt, mens konkurrenten holder åpent - så har de i praksis ikke mulighet til det.

Et tredje argument som brukes, er at det ikke kan være forskjell på små butikker ("Brustadbu") og store butikker, eller at hagesenter kan holde åpent men ikke møbelbutikker. Da mener jeg at vi heller må stramme inn på dette, og ikke la disse små butikkene og hagesenterene holde åpent på søndagen.

Det snakkes også mye om miljø for tiden, og en ekstra dag med mulighet for handel kan ikke være positivt for miljøet.

Selvsagt kan jeg velge selv om jeg ønsker å handle eller ikke på søndagen, og selvsagt har jeg også handlet på søndager. Men ikke fordi jeg må - kun fordi jeg kan. Hadde det vært stengt, hadde det vært helt OK. Jeg mener friheten til å velge å ha fri teller mer en friheten til å få handle en ekstra dag. Blir det tillatt med søndagsåpne butikker, blir det mange som mister friheten til å kunne ha fri én dag i uken og kunne være sammen med alle andre som også har fri denne dagen.

Totalt sett, klarer jeg ikke se en eneste god grunn til å holde butikkene åpne på søndagen. Jeg ønsker heller at det strammes inn - slik at det blir likhet for alle.