Høringssvar fra Sven-Erik Johannessen

Søndagsåpent

Dato: 07.06.2015

Svartype: Med merknad

Tanken på å innføre syv hverdager i uken er jeg meget skeptisk til, dette er en forandring av samfunnet vårt som vil gi store inngrep i mange tusen arbeidstakere og deres familier på en negativ måte. Også de som i dag jobber i butikk liker å være med hele famileien på hyttetur, båttur, bærtur eller hva det måtte være.

Dessuten ville et slikt frislipp har negativ innvirkning på miljøet og skape mange tusen helt unødvendig arbeidsreiser. Dette skaper så mye ekstra biltraffikk at det spiser opp hele effekten med el-biler. At Venstre ikke tar strekere avstand fra søndagsåpent er ufårstålig for meg.

Regjeringspartiene mener at dette vil skape arbeidsplasser for studenter, noe som er helt feil. Det vil bli færre arbeidsplasser av dette. I Danmark, som var det siste landet som lot kjedene få all makt, angrer de avgjørelsen. Mange butikker utenfor de store bysentra er nedlagt og det har oppstått et nytt uttrykk; Fødevareørken. Et annet eksempel på butikkdød er Helsingør hvor mange arbeidsplasser er tapt siden forbruker nå heller kjører til København og tar sin søndagshandel der og mange ulike bransjebutikker nå er lukket. Et annet moment i saken om forestillingen om flere arbeidsplasser; Forbruker vi hverken kjøpe fler brød eller kjøleskap om det er åpent syv dager i uken, omsetningen spres bare over flere dager. Kjedekontorene vil ikke gi sine franchisetakere lov til å øke sin lønnsprosent og da må butikksjefene husholdere med de ansatte han har. Resultat; færre på jobb på hverdager og pålagt søndagsarbeid på de ansatte. Dette gir også forbruker dårligere service alle ukens dager.

Det er opptil hver enkelt kjøpmann om han vi ha søndagsåpent, skrev Erna Solberg til meg for et par år siden. Det var pga hennes uvitenhet at jeg meldte meg ut av partiet. Vi andre vet at det er bare 4 dagligvarekjeder igjen i landet, snart bare 3. Det er også bare 3-4 ledende kjøpesenterkjeder i Norge. Rema 1000 og Jernia har tidlig flagget at de vil ha alle sine butikker åpne på søndager. Da kan den lokale butikksjef protestere til han blir byttet ut med en ny. Det samme gjelder på kjøpesenter, vil Thon ha sine senter åpne har ikke Cubus eller den lokale frisøren noe de skulle sagt. Utkastelse eller sviende bøter er resultatet ved vegring.

Mange andre arbeidstakergrupper blir også berørt, som bl.a vektere (eller skal studentene ta dette også?), frisører (hvem tar søndagklippen hos en student?) bussene må kjøre hverdagsruter mm.

La Norge ha en stille og rolig dag, la søndagen leve som rød dag i kalenderen.