Høringssvar fra Student/ Butikkmedarbeider

La søndagen leve!

Dato: 27.05.2015

Svartype: Med merknad

Jeg er en 20 år gammel student som studerer psykologi. Ved siden av studiene har jeg flere verv og er butikkansatt. Det er en krevende hverdag, men ikke umulig å komme igjennom. Hver dag jobbes det hardt. Jeg skal ha noe å leve av, og jeg skal forhåpentligvis komme meg igjennom en utdanning. I tillegg er jeg en av de som gledlig stiller opp med en plakat og kjemper for min rett, nemlig fri hver søndag. Hvorfor er det så viktig for meg å ha fri akkurat den dagen? Kan jeg ikke heller ta fri på en torsdag, eller hvilken som helst annen dag?

For det første så har jeg ikke fri i ukedagene. Da er jeg på universitetet og har forelesning, seminar og studiegrupper. Fri fra jobb vil bare si at jeg har mer tid til å lese den dagen (sitter ofte et stykke ut på kvelden). Hadde jeg måttet jobbe søndager hadde min eneste fridag forsvunnet. Jeg hadde ikke hatt råd til å si nei. Jeg hadde jobbet fordi økonomien var dårlig og ikke fordi jeg hadde lyst å tjene noen ekstra kroner. Jeg er redd for at jeg til slutt hadde blitt utbrent. 

Foruten om min situasjon som ble nevn i korte trekk, kan jeg heller ikke forstå hvorfor forslaget er tatt opp i utgangspunktet. Et av aspektene er at søndag er en familiedag. Dersom jeg skrur tiden tilbake til da jeg var yngre, så huker jeg at søndagen var den ene dagen hele familien var samlet. Om mor eller far skulle fått fri en annen dag enn søndag, er det ikke sikkert at de hadde fått fri samme dag. Og hva med onkel og tante i nabohuset vi pleide å gå turer med? Sannsynligvis ville få av oss greie å få fri samme dag til å være sammen. Forslaget er dårlig familiepolitikk.

Det andre jeg ikke klarer å forstå er hvorfor folk ikke skal kunne greie å kjøpe inn det de trenger på lørdagen (eller andre dager i uka)? Har alle fått amnesi så de glemmer at det finnes andre dager enn søndag? Nei. Vi lever dessuten i et samfunn der vi forbuker mer enn vi trenger, kaster mer mat enn før, og der miljøet allerede har tatt skade av vår egoisme. Jeg synes synd på andre land som ikke har søndagen fri. Det er en herlig dag. Min favorittdag. Mitt batteri. Alles pause fra en travel hverdag.

La søndagen leve!

Mvh Student og ansatt