Høringssvar fra Roger Dybdal

Nei til søndagsåpne butikker

Dato: 29.05.2015

Svartype: Med merknad

Det er kjekt å kunne handle på søndager ... så kjekt at søndag ville blitt som enhver annen dag i uka. I Norge kan du ikke drive med støyende arbeid på søndager. Hvorfor ønsker vi som nasjon å øke biltrafikken på søndagene ? Søndagen bør forbeholdes andre aktiviteter som avslapping, familiebesøk og muligheten til å trekke seg bort fra en ellers travel hverdag.

Hvis vi ikke har tid til å handle ellers i uka er det ikke søndags åpne butikker løsningen. Det vi treger er heller løsningen på den generelle tidsklemma folk ser ut til å ha ellers i uka. Vi kan ikke skylde på at butikken er stengt på søndag om vi ikke prioriterer å handle ellers i uka.

I tillegg har vi en bransje kallt Dagligvaren i Norge. En bransje som ikke har all verdens fokus. Lavtlønnet arbeid, dårlige arbeidsvilkår i forhold til mye annet arbeid, og ugunstige arbeidstider etterhvert som butikkene får lov til å holde mer og mer åpent. Arbeid i dagligvaren vil kun være for den yngre garde til slutt. Det er ett slitsomt arbeid, som ofte er utakknemlig. De presses til beinet på grunnlag av at dagligvaren er for dyr i Norge, og skal klare seg med færre og færre ansatte på jobb. Det kan argumenteres med at søndags åpne butikker vil føre til flere jobber for studenter og andre som ikke kan jobbe ellers i uka, men faktum er at ingen butikk i sin rette forstand vil ansatte en person til KUN å jobbe i helgene. Og de aller fleste ansatte i dagligvaren har ikke ønske om å jobbe 7 dager i uka fra 06:00 til 23:00 Noe som er realiteten for hardt pressede butikksjefer som må spare penger allerede nå.