Høringssvar fra Steinar Student

Søndagsåpne butikker gir positive helseeffekter

Dato: 14.05.2015

Svartype: Med merknad

Jeg er Steinar, student. Jeg er veldig for søndagsåpne butikker, og det har med et forhold som ikke er direkte berørt i deres høringsnotat. Jeg ber om at dere tar med en vurdering av de positive helseeffektene av søndagsåpne butikker. La meg få forklare hvorfor.

Det er søndag. Jeg våkner opp etter en hedonistisk lørdagsnatt, med hodebank om kvelden har vært fuktig, eller kun litt senere om kvelden ble avsluttet tidlig. Etter å ha sendt hjem nattens utkårede (om jeg er heldig, noe jeg ofte ikke er), tar jeg på med Adidas-slipperne, går over det sambuca-klistrete stuegulvet i kollektivet mitt, og åpner døren til kjøleskapet. Det er, bortsett fra noen halvfulle flasker med blandevann og en kartong melk som har gått ut på dato, tomt. Jeg må på butikken og fylle på for å i det hele tatt få i meg noe annet enn alkoholbasert næring.

Men grunnet konkurransesituasjonen i markedet for dagligvarer på søndager, er det ikke mulig for meg å kjøpe kvalitetsvarer.  Jeg må på en søndagsåpen "Brustad-bud", f.eks. Bunnpris. Et annet av få alternativ er Lime-kjeden, sjuskete butikker der det stort sett jobber slaver. Kort fortalt er det kun små drittbutikker - beklager det ubyråkratiske språket - som får lov til å holde åpent på søndager (med mindre man bor på en gudsforlatt plass som har status som turistsentrum, men hvem ønsker å bo på en gudsforlatt plass?). Utvalget i disse butikkene er - for å si pent - dårlig. Kanskje finner man noe istykkergnaget salat innerst i butikken, men utvalget av tofu, sunne kjøttvarer og annet som inngår når man skal lage gode, sunne måltider, er særs smalt. Derimot har de alltid et stort utvalg av frossenmat, herunder spesielt Grandiosa, Big One og diverse Dr. Oetker-varianter. Men disse er overpriset i forhold til vanlige matbutikker. Det innebærer at hurtigmat, type kebab, pizza, burger (og biffsnadder om man er i Trondheim), er et mer attraktivt substitutt enn det er på en hverdag. Jeg ønsker å klargjøre dette - enten kan man gå til Bunnpris og kjøpe en overpriset frossenpizza til 60 kroner - eller man kan ta den kortere gangen til kebabsjappe i underetasjen, og spise en blanding av smuglerkjøtt, rottefarse, grønnsaker som er utgått på dato og for å overdøve det hele en "special sauce". Resultatet er ikke rent sjelden en noe forstyrret mage og et overforbruk av imodium påfølgende natt.

Det er altså min klare påstand om at (spesielt student-) befolkningens forbruk denne dagen er markert mindre sunt enn vanlige dager, og at dette kun delvis kan forklare med et ønske om fettrik mat et stort alkoholinntak fred og lørdag. En av grunnen til at mange har et usunt kosthold på søndager er et mangel på gode alternativer som dagens forbud mot at gode matbutikker skal holde åpent på søndager fører til.

En kan argumentere for at det er befolkningens ansvar å kjøpe inn rikelig med brokkoli og økologisk kylling før søndager. Selv om det utvilsom er riktig, endrer ikke dette ved det faktum at søndagsåpne butikker medfører at folk levere sunnere enn de burde.

Jeg ber derfor om, som jeg forklarte innledningsvis, at dere utreder hvilke positive konsekvenser det har for folkehelsen at befolkningen får tilgang til butikker med et rikholdig utvalgt av sunne matvarer også på søndager. Jeg ønsker i den anledning å minne om utredningsinnstruksens 11.3.10. Jeg ser frem til at dere drøfter denne problemstillingen i deres lovproposisjon, og som dere antakeligvis kan tolke ut i fra min merknad, så er jeg for at butikker gis anledning til å holde åpent på søndager også når de har et stort og sunt utvalg av matvarer - noe som er umulig med dagens regelverk.

Med hilsen,

Steinar Student