Høringssvar fra Inge Voldseth

Høringssvar Søndagsåpne butikker

Dato: 29.06.2015

Svartype: Med merknad

Nei. Dette vil vi ikke ha. Hvis dette forslaget går igjennom, er det få vinnere og mange tapere.

De eneste som vinner noe på dette er sentereiere og familien Reitan, samt statskassen

Taperne er:

Først og fremst den Norske samfunnsånden og Kulturen.

Søndag er Fridagen, Frivillighetsdagen, Kampdagen, Turdagen, Festdagen, Familiedagen, Kulturdagen. Det har den vært siden slaget på Stiklestad.

Det er naivt å tro at dette ikke vil berøre de aller fleste av oss. Alle familier, alle vennegjenger, alle idrettslag, -korps, -speidertropper, -turlag vil ha en som ”dessverre må på jobb”. Noen har skapt et bilde av at dette vil bare gi flere jobber til studenter som kan sitte i kassen på Rema. Men det er ikke sånn virkeligheten er. Her er det vaktselskaper, transport, renhold, administrasjon etc. Og i neste instans; barnehager, kollektivtransport, ferskvareproduksjon og så videre og så videre.

Og hva med De som i dag skraper sammen til et levebrød i en ”Brustad bu” som i praksis vil si mange Innvandrerfamilier. De vil ikke ha en sjanse når Reitan holder åpent like borti veien.

Og hva med alle de som i dag driver de mindre butikkene, de som skaper miljø, hygge og variasjon. De som knapt har tatt ut ferie på flere år og ikke har tatt ut utbytte eller bevilget seg lønnsøkning de siste fem år, på grunn av økte lønnsutgifter og husleier. De som sårt trenger denne ene dagen for å holde seg flytende. De som stiller seg bak dette forslaget kan ikke ha den fjerneste idé om hverdagen til de mange tusen dette gjelder. En trenger ikke se lenger enn til Danmark for å se at forslaget vil bety omfattende butikkdød blant små privateide butikker.

Det er jo ingen holdbar argumentasjon for dette. Hvis noen skal ha noe å ”vinne” på dette, må vi kjøpe enda mer mat som vi kaster, enda flere klær som vi ikke går med. Tilbringe enda mer tid på kjøpesentre. Og jeg kan love den som måtte lese dette at vinnerne ikke er deg og meg. Med mindre du heter Thon eller Reitan til etternavn. Noen må jo betale for dette vanviddet.

Dette vil stå igjen som en skamplett på merittlisten til alle partier som stiller seg bak forslaget.