Høringssvar fra Hege Mellemsæther

Nei til søndagsåpne butikker

Dato: 04.06.2015

Svartype: Med merknad

Det bør IKKE tillates søndagsåpne butikker i Norge. 

Med lange åpningstider 6 dager i uka rekker alle å handle det man trenger, det være seg både mat, klær, maling, møbler m.m. Ingen får hverken behov for mer varer, eller mer penger å rutte med, og dermed bruke på handel, med søndagsåpent. Dermed er det kun utgiftene for den enkelte butikk som øker, med lønn, strøm osv. Omsetningen vil ikke øke.

Svært mange butikker vil måtte legge ned om dette blir en realitet. Særlig vil dette skje med små butikker, og butikker som ikke inngår i noen kjede. Det vil også skje med mange av dagens søndagsåpne "Brustadbuer", som vil miste omsetning til de store. Det går ikke an å si at man kan velge selv om man vil ha åpent eller ikke. Innen handel av alle slag er det en evig kamp om kunder for å holde liv i bedriften sin, og få vil tørre og holde stengt mens konkurrentene har åpent og prøver å lokke til seg "andres" kunder.

I blant annet Danmark ser man nå konsekvensene av søndagsåpne butikker. Der er butikkdøden stor, spesielt i distriktene, etter innføringen. Norge bør lytte til andres erfaringer, og ikke tro at alt vil bli mye bedre om VI gjør dette.

Det må også tas i betraktning at søndagsåpne butikker vil medføre økt trafikk, etter hvert krav om varelevering i helger(ferskvarer), og spørsmål om barnehager m.m.

Jeg er også imot at avgjørelsen skal være opp til hver enkelte kommune. Dersom to kommuner som ligger noenlunde tett kommer opp med ulike avgjørelser, vil den kommunen som egentlig er imot bli presset til å si ja, pga konkurransen i markedet. Da er det ikke lenger snakk om å bestemme selv.

Til slutt mener jeg at alle, også kommende generasjoner, har godt av å ha en dag i uka som er litt annerledes. Der man kan senke skuldrene litt og være sammen med familie og venner, nyte naturen og friheten. Det har nok den norske folkehelsa også godt av, med alt stress og press mange av oss har i hverdagen.

Så lytt til folket og til bransjen, og si NEI til søndagsåpne butikker.