Høringssvar fra Jarl Øystein Samseth

Søndagsåpne butikker - en trussel mot den norske kulturen

Dato: 29.06.2015

Svartype: Med merknad

Søndagsåpne butikker er en unødvendig endring på et system som allerede fungerer, der flertallet vil måtte betale i tid og krefter for fåtallets krav på luksus. Og taperne er hver eneste nordmann og kjernen i samfunnet: familien.

Å ha alle butikker åpne fører trolig til at vi må ha søndagsåpne barnehager, mer av offentlig transport og andre instanser. Når skal barna få tid med foreldrene sine? Familien er kjernen i vårt samfunn. Tid er en mangelvare allerede. Barna er i barnehage, på SFO og skole. De viktigste rollemodellene, foreldrene, får de knapt se noe til om alle skal jobbe hele tiden. Hvem skal de da ta etter? Og hvor blir tryggheten de skal leve på og gjøre sine fremtidige valg i skyggen av? La kjernefamilien leve. Ikke løs den opp. Det er den som bygger landet og er vår framtid. Tid i lag bygger fellesskap.

Det er meget praktisk å ha en fast dag der man vet at store deler av befolkningen har fri. Det gjør at man kan reise på besøk til venner og kjente både langt unna og i bygda i helgene. Hvis alle jobber til ulike tider og ikke engang helgene er fri, kan det bli litt av en kabal å løse for å besøke kjentfolk.

Et av Norges stolte kjennetegn er at vi er strukturerte og planleggende. Slik har landet blitt bygget. Å ha åpne butikker døgnet rundt og alle dager går i retning av et korttenkt samfunn. Vi ender opp med å droppe planlegging av hva vi skal ha til neste måltid når vi kan kjøpe det på butikken når som helst. Det er deilig å være lat, men det kan jo ikke være sunt.

Søndagsåpne butikker er et forslag som setter en ny definisjon på nødetaten: Nødetaten for de som må redde festmiddagen på søndagen. Og mange jobber vil bli kalt inn for å sitte vakt hver søndag i tilfelle noen (en sjelden gang) har glemt mer enn de får kjøpt på bensinstasjonen. Hvorfor skal flertallet betale i tid, penger og ikke minst krefter for å tjene fåtallet?

I Skottland har de innført søndagsåpne dagligvare- og klesbutikker. Jeg har studert der et år, så jeg vet hvordan det oppleves. I Edinburgh jobber de fra kl. 7 til 23 hver dag. Der er hver dag lik. Min erfaring er at jeg utsatte bare å kjøpe brødet og melka til dagen etter, eller til sent på kveld. Jeg kunne like gjerne kjøpt det på hverdagen, men når man ikke må, så utsetter man. Stakkars folk som må stå i butikken til sene kvelder for at jeg skal få utsette kjøpet litt lenger.

Det er sunt med en fast fridag. Som student vet jeg hvor utslitt man blir av å jobbe hver eneste dag i uka. Jeg har studert i 4 år ved NTNU. Flere eksamensperioder har jeg jobbet i 2 måneder 8 timer hver dag inkludert søndager. De fleste studenter gjør det samme. Jeg har god utholdenhet, men jeg har med tiden innsett at jeg ikke tjener så mye på å jobbe så intensivt i lengden. Effektiviteten går ned. Bibliotekene er fulle og dagene er like, men studiene krever såpass. En eksamensperiode reagerte kroppen min med å bli dårlig på grunn av stress; et enkelt varseltegn på at dette ikke er sunt. De eksamensperiodene jeg derimot har tatt søndagene fri, har jeg hatt mer ro, motivasjon og energi. Jeg tror det er en god grunn til at Gud etablerte «du skal holde hviledagen hellig»(2. Mosebok 20,8).

Kort oppsummert: Søndagsåpne butikker er usunt både for kropp og norsk kultur.

Appendix:

Moren til en kamerat jeg kjenner i Edinburgh skrev følgende om forskjellen mellom før og etter søndagsåpne butikker ble en del av kulturen.

“I do remember when we didn't have Sunday opening. It really was considered a day of rest & time to spend with family.

There was a real fear that workers made to work on a Sunday might be exploited. This hasn't really been the case as we now live in a 24 hours/7 days consumer society. Shift work is more common so many feel that we are catering for everyone. I do know of places in England where Sunday opening still doesn't happen and it seems strangely quaint now.

My fear is for the small independent businesses who do not have a large workforce to call on. If they can't open on a Sunday then the supermarket will and so business is lost for the small guy. It's a minefield.”