Høringssvar fra Ruth Helene Kongsbak

Nei til søndagsåpne butikker

Dato: 30.06.2015

Svartype: Med merknad

Vi trenger ikke søndagsåpne butikker. Det er allerede mulig å handle seks andre dager i uka, hvor butikkene har lange nok åpningstider. Folk må kunne klare å planlegge såpass. Økonomer, ernæringsfolk og andre anbefaler storhandling en gang i uka, og å unngå impulshandling. Denne storhandelen kan man klare å få til en annen dag. Om det skulle være noe man absolutt trenger, finnes det Brustadbuer og bensinstasjoner.

Med søndagsåpne butikker vil mange som i dag har fri, måtte jobbe. Dette gjelder ikke bare studenter som ønsker å jobbe og tjene ekstra på søndager, men også blant annet de som skal vaske butikkene, vektere, de som skal frakte arbeidere til og fra jobb. På store sentere må gjerne alle butikker holde åpent om senteret skal holde åpent. På for eksempel apotek skal det være fagarbeidere, de kan ikke gå rundt med bare studentansatte.

De som jobber i helsevesenet og andre steder som krever helgearbeid, har turnusordning og får fri andre dager. De har gjerne vært klar over at dette er en del av jobben siden før de begynte å arbeide. All ære til de som gjør dette!

Hvordan planlegger man å passe barna til de som må jobbe? Dersom alle butikker skal holde søndagsåpent, tenker dere vel også at tillegget man får for helgejobbing skal falle bort? Hva med loven om helligdagsfred? Biltrafikken som genereres av arbeidere og handlere skaper støy og mas. For ikke snakke om forurensing.

Flere utvikler stressjukdommer og samfunnet skal gå i et rasende tempo hele uka. Kan vi ikke beholde en dag hvor man kan få lov til å måtte holde seg unna butikken, og heller gå tur, leike med barna, sitte i sofaen med strikketøy uten å tenke at man burde/kunne/skulle vært på butikken?

Flertallet av Norges befolkning ønsker ikke søndagsåpne butikker. Politikerne som styrer landet skal være våre folkevalgte. Hva er et demokrati om de ikke hører på folket?