Høringssvar fra John Andreas Susegg

La søndagen være fri

Dato: 27.05.2015

Svartype: Med merknad

Hei! 

Jeg håper at Regjeringen lar være å åpne opp for søndagshandel.

Innsigelse 1: Jeg frykter at vår nærbutikk vil bli lagt ned. Den er praktisk å ha i nærheten, gir trivsel i nabolaget, men man må innse at overskuddet til butikken kommer fra søndagene. Selvfølgelig er det opp til forbrukerne å støtte butikken fremdeles, selv om andre butikker åpner. Men kan vi ikke gi en hjelpende hånd til disse små butikkene som sliter med å få det til å gå rundt?

Innsigelse 2: Høyre sier at de gikk til valg på søndagsåpne butikker. Jeg har mange gode grunner til å stemme Høyre, men for all del, at Høyre vil ha åpent på søndager var IKKE en av disse grunnene. Det er en av de ytterst få sakene som Høyre har på sin agenda som er på den negative siden ved partiets politikk. Det finnes mange kampsaker som Høyre kan og bør ta - dette er ikke en av dem. 

Innsigelse 3: Det er godt å ha en annerledes dag i uka. En dag de absolutt fleste har fri, og kan bruke tid med venner og familie. Det er vanskelig å samles i ukene siden skiftarbeid fører til at mange jobber både tidlig og sent alle andre dager hele uka gjennom. Vi trenger søndagen til hverandre.

Innsigelse 4: Der er sjeldent at LO og NHO er enige om en sak. Men dette er de enige om: søndagshandel gagner ikke samfunnet.

Innsigelse 5: Danmark har dårlig erfaring med å ha søndagsåpent. Varehandelen sier at resultatet ble økte personalkostnader uten at inntjeningen økte. Da blir det hardt å drive for dem som sliter fra før. Kan vi lære av andre land sine feilgrep, eller må vi gjøre dem selv? 

Innsigelse 6: Det er en vanskelig lov å reversere dersom den slår feil.

Innsigelse 6. Blir vi lykkeligere av å kunne handle på søndagen? Nei, jeg tror ikke det. 

Jeg håper regjerningen vil lytte til næringslivet, fagforeningene og ikke minst til folket i denne saken. Ikke gjennomfør søndagsåpnet bare for å demonstrere makt.

Med vennlig hilsen

 

John Andreas Susegg