Høringssvar fra Karoline Borch-Nielsen

Søndag=hviledag

Dato: 30.06.2015

Svartype: Med merknad

At regjeringen (som jeg var med på å stemme frem) nå foreslår at søndager skal være lik som alle andre dager opplever jeg som underlig. Hvorfor er det viktig å fjerne ukens helligdag og gjøre den som en hvilken som helst hverdag? Jeg har i hovedsak tre argumenter mot forslaget: 

1) De handlende. Alle i Norge handler. Vi har seks dager i uken å handle på, mangler man noe essensielt er bensinstasjonen åpen også på søndager. Søndagsåpne butikker vil skape falske behov og kresne kunder som krever mer og mer (det neste er åpne kjøpesentere på julaften?). Det er etter min mening ikke behov for en hel dag ekstra hvor alt er åpent. 

2) De ansatte. Det vil uten tvil bli press på ansatte for å jobbe søndager, også om det strider mot deres religiøse overbevisninger. Andre, som ønsker å holde søndagen fri av ikke-religiøse årsaker, vil også kunne oppleve press fra arbeidsgiver dersom for eksempel søndagsåpne butikker blir normen. Noen hevder at for eksempel studenter vil kunne få flere muligheter for å tjene penger. Det skal sies at selv i dager det mulig å jobbe søndager enkelte steder, for eksempel "brustadbuer", besinstasjoner og lignende, selv om dette selvsagt ikke gjelder for alle. Studenter har klart seg i alle år uten å jobbe søndager, og det vil de gjøre fremdeles; om de sliter økonomisk er det ikke søndagsjobbing som er redningen, det er mye mer relevant å se til stipendordningen og dens manglende grad av øking i takt økonomien i samfunnet førøvrig.


3) Samfunnsstress. Stressrelaterte sykdommer og lidelser er i ferd med å bli et samfunnsproblem fordi det påvirker så mange; mye skjer hele tiden og samfunnet preges av høye forventninger profesjonelt så vel som privat. I og for seg ikke et problem, så lenge en klarer balansen. Gjør man det ikke er veien til stress kort, og veien fra stress til stressrelaterte sykdommer, både fysisk og mentalt, er enda kortere. Hva er "kuren" mot stress? Hvile! Ansatte trenger hvile, familier trenger hvile, studenter, barn ...alle trenger hvile. Det er for meg merkelig at regjeringen ønsker å så til de grader legge til rette for et samfunn som aldri hviler.

Min mening er med dette at regjeringen ikke endrer helligdagsloven for å tillate søndagsåpne butikker. Jeg har inntrykk av at mange mener som meg, og jeg håper at regjeringen lytter til befolkningen og holder søndag som en annerledes dag, en hviledag.