Høringssvar fra Eli Anne Hansen

Dato: 16.07.2020

Jeg er medlem av Norges Massasjeforbund. Et seriøst forbund med krav på utdannelse og kunnskap. Anatomi, fysiologi og skadelære hører med for å kunne bli godkjent. Det vi arbeider med er helsetjenester. At en massør som er utdannet sykepleier skal slippe moms, og ikke alle andre som jobber med det samme og har veldig lik utdannelse til samme jobb, er for meg uforstående. Og da snakker jeg om hvilke kunnskaper som må til for å arbeide seriøst med massasje.

Ofte blir det slik at når alle andre behandlinger har blitt forsøkt, kommer de til oss for å prøve klassisk massasje. I våre journaler ligger det dokument på dokument med bekreftelser på at vi får mennesker på jobb igjen.

Vi arbeider med både forebyggende og reparerende behandlinger. I bedrifter brukes vi mye til forebyggende behandlinger. Og jeg tror ikke jeg hadde vært i samme bedrifter i 13-14 år hvis de ikke hadde sett nytten av det.

I stedet for å straffe oss med en ekstra skatt, som vil fordyre behandlingen for våre kunder, burde dere heller tenke på å innlemme oss som en komplementær behandling i helsevesenet. Dette blir gjort mer og mer i andre land. Blant annet i Sveits. I Tyskland har mange leger utdannet seg til homøopater i tillegg til sin legeutdannelse. Der kan pasientene selv velge hvilken type behandling de vil bruke. De som arbeider på apotek iTyskland kan homøopati i motsetning til hvordan vi i Norge i dag forsøker å gjemme homøopatiske produkter. Og informasjon fra mine tyske kunder forteller at de i tillegg kan få blå resept på massasje hvis de trenger det.

Min erfaring med både egen helse og mine kunders helse er at vi trenger hverandre for å kunne gi et fullverdig tilbud på helsetjenester. Jeg har ennå ikke møtt et menneske som alene kan hjelpe alle. Jeg vil alltid sende mine kunder videre til andre tjenester ved siden av mitt eget. Alt etter hva problemet deres er. Kombinasjoner er ofte det som trengs.

Man kan ikke bruke argumentet med at det ikke er dokumentert virkning av det vi gjør i all evighet. Dette er ikke noen nymotens lek vi har funnet på i det siste. Hippokrates sa i sin tid: En doktor skal være god til mange ting, men være spesielt god i massasje. Han sa også at mat er medisin. Kanskje på tide å ta tilbake disse gamle sannhetene i våre tid? Det er til og med bevist at antallet hvite blodlegemer øker kraftig ved massasje. Dette styrker immunforsvaret.

I Tyskland pågår det også forskning på bindevevet. Som vår tyske kursleder sa, når det ble holdt kurs i dette tidligere i forbundet vårt: Nå har vi lagt til side bindevevet i lang tid og studert muskelfibrene for å finne en løsning. Nå har vi endelig begynt å studere der problemet ligger, i bindevevet. Der finner vi blodårer, nervesystem og mange receptorer. Når vi holdt kurset hadde de funnet ut hva 4 receptorer gjorde. Det var mange igjen. Mye spennende ligger fremdeles foran oss.

Det kom en påstand i høringen deres som først beskrev at det ville kunne påvirke etterspørselen av våre tjenester pga prisstigning. Like etter står det at dette ikke vil påvirke noe i forhold til skatteetaten. ? Det kan komme mange uventede virkninger av denne avgjørelsen. Flere av våre kunder er ikke rike. En prisstigning kan stoppe deres mulighet til å få hjelp til å holde seg på jobb. Sykmeldinger som øker? Alle er ikke rike i Norge. Og lommeboka burde ikke styre helsen vår. Og når vi får færre kunder, blir det mindre inntekt. Mindre skatt til fellesskapet. Store muligheter for at noen av våre medlemmer vil måtte legge ned sin arbeidsplass? Målet er vel ikke at flere av våre kunder og våre medlemmer må søke hjelp i NAV?

Noe som har vært viktig for meg og mine priser er at jeg ikke ligger høyere i pris enn at alle skal kunne få hjelp.

Vil økte momsinntekter veie opp for tapte skatteinntekter? Har alltid betalt min skatt med glede. Vært stolt av vår samfunnsmodell der vi spleiser på godene. Men det er faktisk en smertegrense for priser på våre tjenester.

Tenk dere godt om før dere tar denne avgjørelsen. Vi gjør en nyttig og god jobb og er stolte av vårt yrke. Vi er helsearbeidere!

Mvh

Massasjeterapeut

Eli Anne Hansen

Vangsveien Helsesenter

Vangsveien 100, 2318 Hamar

Tlf. 977 65 176