Høringssvar fra Connect

Dato: 24.07.2020

Høringssvar fra en massasjeterapeut

Jeg ønsker med dette å markere at jeg er svært uenig i regjeringens forslag om å legge MVA på såkalt alternativ behandling.

Jeg er utdannet massør og senere massasjeterapeut ved Axelsons Body Work School i Oslo. Utdannelsen har tatt meg to år og kostet 120 000 kr. Det betyr at jeg må ta betalt for mine tjenester som står i stil til min utdannelse. Dersom jeg tar 900 kr for en time med massasje og klinikken jeg jobber på skal ha 50% (dette var tilfelle på forrige klinikk jeg jobbet på), blir det kun 450 kr igjen til meg pr time. Dette skal dekke forsikring, pensjon, feriepenger og sykepenger i tillegg til lønn. 900 kr er altså det minste jeg kunne ta av betalt.

Dersom det legges 25% til det staten skal ha av min inntekt, må jeg enten gå ned i lønn, eller mine pasienter må betale mer. Jeg kan fortelle dere hva som vil skje da: færre vil komme. De som vil komme vil være de med så mye penger at det ikke betyr noe om behandlingen koster 1150 kr i stedet for 900. Alle andre, som er svært mange av oss, vil ikke ha råd til dette. Regjeringens forslag vil således ha en klasseskjerpende effekt.

I tillegg: Muskel- og skjelettlidelser koster samfunnet 185 milliarder pr år. Det er i terapeutgruppa som jobber med slike lidelser at mva-pålegget vil ramme hardest, fordi det er så mange av oss. En inntjening på 140 millioner i skatte- og avgiftsinntekter på dette forslaget vil ikke engang begynne å rettferdiggjøre hva dette vil gjøre med kostnaden for mer muskel- og skjelettlidelser i form av sykemeldinger og uføre.

Jeg har nå presentert to vektige argumenter mot deres forslag, og ønsker på det sterkeste å tale for at det skrinlegges.

Vennlig hilsen

Kristin Toverud Klaveness

Massør og massasjeterapeut