Høringssvar fra Trøndelag fylkeskommune
Høring - forslag til ny kommunelov
Svartype:
Med merknad
Vedtak
Fellesnemnda for Trøndelag fylkeskommune har følgende høringsinnspill til NOU 2016:4 Ny kommunelov:
- Fellesnemnda slutter seg i hovedsak til de foreslåtte endringene i Kommuneloven, og viser i den forbindelse til nærmere kommentarer fra kommunenes fellesorganisasjon KS. Fellesnemda mener at kjønnsmessig balanse i folkevalgte organer bør videreføres slik det er i dag.
- Vesentlig styrking av lokalt selvstyre i Norge krever imidlertid gjennomgang og justering av en rekke andre lover som i vesentlig grad regulerer handlingsrommet for lokalt selvstyre, herunder Plan- og bygningsloven og en rekke særlover. Denne gjennomgangen må ta utgangspunkt i de prinsippene og konklusjonene som kommunelovutvalget har utredet.
- De nye folkestyrte fylkesregionene bør i forbindelse med etablering av mer omfattende lokalt selvstyre, tildeles mer omfattende oppgaver og fullmakter mht. helhetlig samordning av lokalforvaltningen, og dermed erstatte nåværende sterke grad av nasjonal sektorstyring.
- Fellesnemda støtter forslaget fra kommunelovutvalget om å presisere kravet til eierskapsmeldinger. Fellesnemnda støtter ikke forslaget om valgbarhetsbegrensinger for kommunestyremedlemmer til styret for kommunale foretak.
- Fellesnemnda støtter mindretallets forslag om fortsatt å bruke begrepet kommunalt folkestyre framfor det nye begrepet kommunalt selvstyre. Begrepet folkestyre må ikke svekkes i kommuneloven. Begrepet kommunalt selvstyre er tatt vare på i andre deler av loven.
- Fellesnemnda ønsker å opprettholde definisjonen av en folkevalgt representant til bare å gjelde de som er valgt eller er vara til kommunestyre og fylkesting, og ikke omfatte representanter som er indirekte valgt til andre kommunale organ.
- Vedrørende innbyggerforslag mener fellesnemnda at det å innskjerpe mulighetene til innbyggerforslag fra 2% til 8% av innbyggerne, eller fra minimum 300 underskrifter (kommune) og 500 (fylket) til 1000 underskrifter for både kommune og fylket, vil svekke folks muligheter til å fremme innbyggerforslag, og vil dermed svekke folkestyret.