Høringssvar fra Asker kommune
Høring - Kommunelovutvalgets utredning 2016/4 - Ny kommunelov
Svartype:
Med merknad
Formannskapet i Asker behandlet saken i sitt møte 27.9.2016, sak 146/16.
Med forbehold om kommunestyrets senere godkjenning, har Asker kommune følgende merknader til lovutkastet:
- Asker kommune ser det som positivt at kommunalt selvstyre lovfestes, og støtter hovedtrekkene i foreslåtte endringer i kommuneloven.
- Asker kommune foreslår endring i § 2-2 annet ledd ved at det presiseres at det er folkevalgte organer som menes.
- Asker kommune foreslår at § 2-2 tredje ledd snus, slik at selvstyret kommer før begrensningene. Vi støtter derfor forslag fra KS om følgende formulering: «Kommuner og fylkeskommuner bør ha frie inntekter som gir økonomisk handlingsrom, innenfor rammene av nasjonal økonomisk politikk».
- Asker kommune støtter forslaget i § 5-1 om at kommunale organer skal være enten folkevalgte eller administrative (med unntak av administrasjonsutvalget).
- Asker kommune foreslår at § 5-2 siste ledd siste setning endres, slik at lovpålagte oppgaver kan delegeres til eget rettssubjekt, dersom dette ikke strider mot lov.
- Asker kommune foreslår at det inntas en bestemmelse i § 5-4 om at formannskapet kan opprette arbeidsutvalg med medlemmer som er valgt blant medlemmene av formannskapet, på samme måte som utvalg kan det etter § 5-5.
- Asker kommune støtter mindretallet om å videreføre gjeldende rett når det gjelder kjønnsbalanse i valgoppgjør ved forholdsvalg, ved at § 7-6 fjerde ledd utgår. Demokratihensynet bør gå foran hensynet til kjønnsbalanse.
- Asker kommune støtter ikke forslaget til lovendring i § 8-3 om utvidet innsynsrett i interne dokumenter, med utvidet taushetsplikt for folkevalgte. Forslaget vil kunne svekke lokaldemokratiet og prinsippene i offentleglova.
- Asker kommune foreslår følgende endring i § 8-7 Ettergodtgjøring: Folkevalgte med omfattende tillitsverv som tilsvarer minst 50 % stilling gis samme rettigheter til ulike velferdsgoder som ansatte i kommunen, og kan også søke om ettergodtgjøring for inntil 3 mnd når de fratrer vervet. Eventuelt ettergodtgjøring avkortes krone for krone mot annen inntekt. For ordførere som har hatt mer enn 2 perioder i vervet kan søke om inntil 6 mnd ettergodtgjøring, med avkortning som over.
- Asker kommune støtter forslaget i § 11-5 tredje ledd bokstav c) om å hjemle at møter der kommunens advokat informerer kan lukkes.
- Asker kommune støtter mindretallet i at det bør inntas i § 11-5 tredje ledd bokstav d) en bestemmelse som hjemler muligheten til lukket møte i forbindelse med saksforberedende opplæring.
- Asker kommune støtter endringsforslaget i § 11-7 som åpner opp for muligheten til å avholde fjernmøter i folkevalgte organer.
- Asker kommune støtter ikke endringsforslaget i § 12-1 om å øke kravet til antall innbyggere (fra 300 til 1000) som må stå bak et innbyggerforslag.
- Asker kommune støtter ikke forslaget i § 13-1 om endringen fra rådmann til kommunedirektør. Rådmann er en kjent, innarbeidet tittel.
- Asker kommune støtter forslaget i § 14-4 annet ledd som åpner opp for lånefinansiering av investering i aksjer i eiendomsselskap. Slike transaksjoner kan være praktiske, og innebærer ikke økonomisk risiko for kommunene.
- Asker kommune støtter forslaget i § 14-6 første ledd om at kommunen skal avlegge samlet regnskap som juridisk enhet, men slik at IKS og AS som selvstendige rettssubjekt ikke inngår. Krav om å fremlegge et samlet konsernregnskap vil innebære merarbeid som ikke kan forsvares ut fra nytteverdien.
- Asker kommune støtter nye regler i § 14-6 femte og sjette ledd om inndekning av merforbruk. Dette vil gjøre det enklere for folkevalgte å se hvilket handlingsrom som ligger i kommunens regnskap.
- Asker kommune støtter den nye beregningsmetoden for minimumsavdrag på lån i § 14-15 annet ledd, slik at avdragene samsvarer med kapitalslitet for investeringen.
- Asker kommune støtter flertallets forslag i § 24-1 første ledd om å videreføre adgangen til å konkurranseutsette kommunal revisjon.
- Asker kommune støtter ikke endringsforslaget i § 24-7, og mener at dagens ordning med rapportering av nummererte brev til kontrollutvalget med kopi til kommunedirektøren bør opprettholdes.
- Asker kommune støtter forslaget i § 25-2 om at det skal rapporteres til kommunestyret om internkontroll og statlig tilsyn. Kommunen foreslår at det konkretiseres at dette gjøres i forbindelse med årsrapporteringen.
- Asker kommune foreslår en endring i § 25-2 ved at det tas inn at det også skal rapporteres til kontrollutvalget.
- Asker kommune støtter mindretallets syn på at lovendringen i § 26-1 (og kap 26) om lovregulering av hvordan kommunen fører tilsyn med seg selv bør utgå, og ikke reguleres særskilt i kommuneloven.
- Asker kommune støtter flertallets forslag om at fylkesmannen bør gis beslutningsmyndighet til å koordinere planlagte statlige tilsyn, jf. § 31-6 tredje ledd. Omfanget av det samlede tilsyn i den enkelte kommune bør ikke være større enn det som er forsvarlig.
- Asker kommune støtter forslaget om å rydde mellom kommuneloven og regler i særlovgivningen, slik at generelle bestemmelser skal fremgå av kommuneloven. Dette gjelder særlig reglene om internkontroll.
- Asker kommune foreslår at det inntas en bestemmelse som klargjør forholdet mellom aksjeloven og kommuneloven når det gjelder fullmaktsrepresentasjon.
- Kommunen viser avslutningsvis til behovet for å få etablert en tvisteløsningsordning for rettslige tvister mellom stat og kommune.