Høringssvar fra Østfold fylkeskommune
Høringsuttalelse. Konsekvenser av en mulig lisensordning for pengespill
Svartype:
Med merknad
Høringsuttalelse fra Østfold fylkeskommune
Næring og kulturkomiteens vedtak 17.11.2015:
- Østfold fylkeskommune mener at forekomsten av problematisk spilleratferd bør være et viktig parameter ved vurderingen av spørsmålet om Norge skal fortsette med en spillmonopol-ordning eller gå over til et lisens-system i en eller annen utforming.
- Utredningene fra Lotteritilsynet og studien fra Universitet i Bergen forteller at utviklingen er positiv, og at omfanget av problemer knyttet til pengespill i Norge er lavere enn gjennomsnittet fra internasjonale befolkningsundersøkelser. Dette kan tyde på at den norske monopol-modellen fungerer gunstig.
- En lisensordning med flere konkurrerende aktører, økt markedsføringsinnsats, avkastning til private og økte kostnader til statlig tilsyn og kontroll, vil måtte basere seg på økt omsetning for å opprettholde dagens nivå på inntekter til gode formål. Utredningene viser at det er vanskelig å se for seg en inntektsøkning til gode formål ved en lisensordning.
- Østfold fylkeskommune ser det som avgjørende å opprettholde det strenge norske ansvarlighetsregimet uavhengig av ordning, og ser det som svært uheldig dersom ansvarlighet må vike for å gjøre det norske spillmarkedet tilgjengelig og attraktivt for utenlandske spillselskaper.
- En situasjon helt uten ulovlige aktører synes vanskelig å oppnå, med eller uten monopol. Hvor langt man klarer å stenge ute uønskede aktører i det norske spillmarkedet, har selvfølgelig betydning for vurderingen. Man vil sannsynligvis møte de samme utfordringene uavhengig av modell.
- Efta-domstolen har vurdert at den norske modellen er i tråd med EØS-avtalen, og dette gir i seg selv ingen grunn til endring.
- Samlet sett mener Østfold fylkeskommune at en monopolsituasjon er den som best kombinerer sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer.
Utredningene under pkt. 10.2 – 10.6 vedlegges høringsuttalelsen.