Høringssvar fra Alexander Dodge

Krav om oppholdstillatesler som gir adgang på permanent oppholdstillatelse

Dato: 31.03.2015

Svartype: Med merknad

Jeg vil nevne at det finnes mange internasjonale studenter i Norge som tar en to-årig mastergrad her i landet. Disse studenter er en viktig ressurs for norske arbeidsgivere og det er viktig at disse studenter forlater ikke landet etter studiet.

Akkurat nå gir studentoppholdstillatelser ikke adgang til permanentoppholdstillatelse. Det betyr at studenter i norske masterstudier kan studere for to år og får etterpå, for eksempel, en arbeidstillatelse for tre år. Det skal si i fem år kan studenter få en permanentoppholdstillatelse. 

Om kravet for permanentoppholdstillatelse utvides fra 3 til 5 år. Det betyr at internasjonale studenter i norske masterstudier må vente 7 år fram til de har rett til en permanentoppholdstillatelse. For mange blir dette et urimelig krav, mener jeg. Om vi ønsker at disse studenter skal bli i landet bør må det gis et rimelig ventetid for permanentoppholdstillatelse. 

Dermed foreslår jeg at kravet for oppholdstillatelser for permanent opphold kan kombineres med oppholdstillatelser (som studietillatelse) som gir ikke adgang til permanent opphold. Det skal si at ventetid for permanentoppholdstillatelse blir 5 år, men to av disse år kan være oppholdstillatelser som gir ikke adgang til permanent opphold. 

Jeg håper dette forslaget kan tas alvorlig. 

 

Hilsen

Alexander Dodge

PhD Student

NTNU

Opprinnelig fra USA