Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 111078

Generelt

Dato: 22.03.2017

Svartype: Med merknad

Jeg har vært i sivilforsvaret i 3-4 år nå, og har flere ting å ta opp som absolutt skulle vært forbedret. Ser en annen her og har skrevet dette med å synliggjøre seg, reklamere for seg osv. Før jeg ble innkallt til sivilforsvaret hadde jeg som denne ikke hørt om det engang, mens røde kors fek. som nevnt vet alle hvem er. Fortsatt nå er sivilforsvaret ukjendt for veldig mange her hvor jeg bor, noe som er merkelig egentlig. 

1. Innkalling til sivilforsvaret. Du får brev i posten en dag - du SKAL inn i sivilforsvaret og bli mannskap. Allerede ved denne lappen settes det en stopper, et sinne, en irritasjon, et NEI. Forstår at noen må, men dette skulle og burde vært gjort på annen måte, frivillig. Igjenn - reklamering for sivilforsvaret. Har selv snakket om og med mange etter min egen opplevelse av de 3 ukene på grunnkurs og deretter andre kurs jeg i senere tid har vært på - og skal på. Jeg som alle andre var fly forbannet da innkallingen min kom til grunnkurs, at noen skulle tvinge meg inn i noe jeg ikke hadde ønsket - og ikke hørt om!! Men etter omlag 2 dager på Starum på kurs, hadde jeg snudd! Lærerikt, sosialt, spennende, inkluderende..... Hvilket jeg som skrevet her har fortalt videre til mange, og nesten samtlige av de "yngre" jeg har snakket med om dette, har blitt nysjerrige, tenkt at de ville være en del av dette, og i så måte vært enkle å rekrutere, skulle tatt med 2 min lengre med hver av de - så hadde de stilt med et smil og en positiv innstilling og holdning på grunnkurs, som deretter hadde resultert i ivrige og engasjerte mannskaper som faktisk hadde stilt opp ved innsatser, noe som og er et problem, iallefall her - og har hørt flere figer som sliter med det samme. Flere grunner til at folk ikke stiller, men 1 av de er at de rett å slett ikke har ønsket seg inn i dette - og fortsatt ikke gjør det etter endt kurs. Og det er ikke veldig vanskelig å slippe stille på innsatser da. Tror jeg selv har klikket på "kan ikke komme" et par ganger, var da i Sverige ene gangen, Vestlandet en annen, og i Oslo på konsert en gang. Men det vet ikke Sivilforsvaret, ingen sjekket hvorfor jeg ikke stilte. Kunne likegodt sittet hjemme og syntes det var bedre med serie på tv'n og sofa. Så kort fortalt - rekruttering synes jeg - med fler at skal foregå på en frivillig men reklamert måte!! Jeg skulle selv med glede stilt til å rekruttere folk, da dette går seg utover de som faktisk stiller når det er noe, på innsatser - da vi blir så få!

2. Betaling. ALLE taper, mange taper noe - andre alt i form av betaling, økonomi i både innsatser, øvinger og kurs. Jeg for min del får 1/3 av lønnen min når jeg er ute på noe med sivilforsvaret (hurra når jeg har bare 45% stilling fra før). Helsefag............ Men, det er helt utrolig at vi skal tape på dette, og så mye. Vi har fortsatt ikke stilt som frivillige til dette. Tror ikke jeg behøver utgreie så mye mer om dette, da det er kjendt for alle og alle vet at de taper noe på det, og spiller ingen rolle hvor mye. Men er ikke riktig, og iallefall ikke noen motivator for å reise på oppdrag mot å gå på jobb dette heller. Vet at man er pliktet til å stille ved utkalling, men som og nevnt oven - kan bare klikke "kan ikke komme" og fortsette arbeidsdagen, tviler på mange blir sjekket opp om hvorfor de ikke kommer.

3. Oppfølging i form av øvelser og repitisjoner. Fra jeg var på grunnkurs har jeg ikke vært på mange øvelser, kanskje 3-4. Heldigvis for meg - så er jeg med som materialansvarlig og er inne på lager 1 gang i mnd for å teste alt utstyr. På den måte vedlikeholdes noe av det vi skal kunne av utstyr. Men slik er det ikke for de fleste. I min fig har dette vært snakket om, mange føler seg veldig usikkre og aner ikke hvordan de starter agregatet, hvordan de bruker pumpene, synes det er ubehagelig å kjøre den store figbilen som de så sjelden gjør, som ikke tørr å prøve atv'n fordi de kun har sittet på den en gang før. Vi trenger jevnligere øvinger på alt dette, for å kunne - huske - og føle oss trygge på å bruke. Det behøver ikke å ta så lang tid, det behøver ikke å komme mange ansatte fra sivilforsvaret og kjøre dette med oss - vi kan organisere dette selv - vi kan øve selv - men folk stiller ikke gratis på å øve på slikt, når de som skrevet mye om oven - ikke er motiverte og ønsker å være en del av dette i utgangspunktet. Men bruk gjerne noen kroner, på en 2-timers fek. et par ganger i året, der det er møteplikt til gjennomgang av dette. Mange føler seg såklart trygge på dette og, folk som har jobber innenfor lignende fek (de er en god resurs å bruke av til repitisjoner innenfor figer til gjennomganger av utstyr). Men mange gjør ikke det, de er vanlige mennesker som jobber i matbutikker, med mennesker, som frisører, på kontorer....hvor det er ganske fraværende med pumper og agregater osv. og som har fått opplæring i 3 uker (minus helgene) og liksom skal kunne dette evig. Jeg, (vi) og kanskje dere forventer ikke at de skal det i 1,2,3,4++år etter kun disse 3 ukene, det kan man ikke - når øvelser og repitisjoner er såpass dårlig, men det er forventet av oss hos nødetatene fek. som vi skal bistå. Det er veldig mye å sette seg inn i, mye og lære fra ingenting, og mye som skal inn iløpet av kort tid, det må vedlikeholdes skal det sitte og være trygt. 

4. Bekledning. Klærne vi har nå er både solide, flotte å se på og brukbare. Men likevell et par ting som kunne vært gjort noe med - av jakker har vi 2 slag : innsatsjakken og fleecejakken, så det er ok. Men av bukse har vi kun innsatsbuksen, den er stor, tykk og tung. Og ikke noe hverken praktisk eller god å bruke ved oppdrag (utenom brann) på varme sommerdager!! Så en tynnere og mer praktisk bukse til bruk utenom brann har vært et stort ønske fra mange, lenge. En annen ting er å ha skift til innerklær!! Ullboksere, ullbh, longs, genser og t-skjorter! Et sett har vi fått hver. Og det er ganske så ønskelig å kunne skifte ved lengre innsatser, ved kursperioder på flere dager ol. Oppe i fjellet på 13 timen er det ikke bare å kjøre en vaskemaskin og trommel på natten så klærne er iorden til bruk om morgenen igjenn!! Heller ikke slik at man kan skifte til tørre underklær om man blir våt! Og private klær er helst til å unngå, så hva skal vi gjøre da? Skaff alle 2 sett med underklær!! Siste : få lue UTEN den caps-fliken på! Den er ikke behagelig og bruke under hjelmen, og tror ikke det er veldig mange som bruker den lille fliken, alle moser den inntil luen. Vanntette hansker med foring hadde heller ikke vært å forakte. De sorte forede hanskene vi har er slettes ikke glad i vann, og de er veldig kalde. 

Dette var iallefall mitt bidrag, mine meninger og ønsker, som jeg tror mange deler med meg. 

Til toppen