Forsiden

Høringssvar fra Jan Helge Vassbø

Dato: 01.10.2019

Stopp videre utbygging av vindindustri på land og fjern de etablerte vindindustri områdene omgående.

Fra jeg var knapt kunne gå, ble jeg tatt med på turer i skog og mark, på fjellet og på stranden, sammen med mine foreldre. De er døde nå mine foreldre. Mine besteforeldre drev med fiske, jakt og gårdsarbeid i disse områdene.

Nå blir ikke bare naturen ødelagt, men også kulturminner, kulturlandskap og identiteten knyttet til slekt, historie og den norske nasjonalfølelsen. Vår nasjon er så kraftig forankret til røttene i naturen, samt den nasjonal romantiske kulturen, at dette er et angrep mot grunnfjellet som gjør nordmenn til nordmenn.

Dere sprenger bort en bit av vår identitet og vår nasjonalfølelse, for hver turbin dere knuse fjell, fjerne mye og dreper ørn.

Dette er et angrep på Norge. Fra den norske regjering. Hvordan våger dere å opptre så arrogante, ovenfra og ned, til folket i distriktene?

Dette vil vi ikke lengre finne oss i og hvis regjeringen, ikke øyeblikkelige korrigeringer denne politikken vil vi sørge for at regjeringen ikke får mandat til å beholde makten om 2 år. Det er en garanti.

I områdene jeg gikk tur med mine kjære foreldre, har jeg siden tatt med meg mine egne barn. Områdene jeg gikk mest på tur har blitt utvidet, utenfor Egersund og Bjerkreim, til også Sandnes og Forsand. Og venner, både fra Norge, USA, Polen, Frankrike, Nederland, Ungarn, Australia, Danmark, Tyskland, Brasil og andre land har jeg tatt med i disse områdene.

Mine venner fra Norge og utlandet, fremhever den uberørte naturen som hva gir særlig vakre og sterke inntrykk.

Allrede nå er mange av disse områdene nå ødelagt i Egersund, Bjerkreim og Sandnes. Det er nesten umulig å gå på en strand eller en fjelltopp, uten å se vindturbiner i bakgrunnen eller i horisonten.

Dette finner jeg meg ikke i lengre. Det er uakseptabelt, en forsøpling av naturen, landskapet, av distriktene, fauna kriminalitet, støy forurensning og alt det som følger med.

Jeg krever fullstendig stans i arbeidet med å bygge ut anlegg som ikke er påbegynt og at ingen flere konsesjoner gis. Det er nok.

Og der dere har gitt konsesjoner og vindindustrien er etablert, krever jeg dette fjernet i medhold av bl. a. naturmangfoldloven, forurensningsloven og grunnloven for å stanse bl.a. fauna kriminalitet og skadelige lydbølger mot mennesker og dyreliv.

Vennlig hilsen

Jan Helge Vassbø