Forsiden

Høringssvar fra Gunn Margit Olsen

Dato: 30.09.2019

Vindturbiner i norsk natur‼️

Vindturbiner har absolutt ingenting i vår fauna å gjøre.

Det at det er såpass mye urørt natur i Norge i dag, gjør landet unikt. Så unikt at det kommer folk fra all verdenshjørner for å beskue vår vakre natur. Antageligvis vet de mer om vår lokalhistorie og egenart enn mange av våre innbyggere. Dette vil vindturbiner ødelegge.

Flickerstimuli har vært lite nevnt ~ og hva gjøres det om mange blir plaget av det? Flicker stimuli oppstår når solen treffer vingene og kutter strålen. Så folk kan få epileptiske anfall uten å ha epilepsi. Haukeland sykehus kan nok informere mer om dette.

For 27 år siden var vi på Smøla~ det var "stort" å se disse monstrene. Verre var det å se døde fugler rundt. Og da snakker jeg ikke om bare ørn som lå døde rundt.

Min sønn på da 3 år skrek høyt pga lyden turbinene lagde. Disse "turbinene" var små i forhold til dagens turbiner.

Turbiner forandrer vindrettningen ~ det er offentlig. Jeg er så logisk at jeg tenker at det gir en ekstra "fin" drivhuseffekt. Og lurer på om det har vært utredet?

I polare strøk bruker naturen mye mye lengre tid på å heales og ta tilbake det som er ødelagt. Og vi har ett polart mangfold som bør beskyttes ~ ikke ødelegges.

I flere hundre år har samene blitt undertrykket og hetset. Det samme blir gjort i 2019. Noe som er skremmende. Urfolk rettigheter gjelder faktisk i dag og~ og blir brutt. Men vi er under FN også, og burde vel hatt FN med på denne diskusjonen?

Jeg er en av dem som har mistet min samiske identitet. Jeg har ikke mitt samiske språk. Jeg har ikke mitt folk. Men jeg hadde en bestemor som joiket til meg. Men jeg måtte møte Ailo Gaup før jeg forstod at det var joik hun sang til meg. Skal slike typer overgrep fortsette i 2019?

Barnebarnet mitt på snart 10 år er imidlertidig stolt over sitt sameblod. Og vet dere det er jeg og... Og jeg håper at at dere lar fjellene og havene forbli fri. Det finnes nok plast og dårlig vann i verden.

Mvh Gunn Margit Olsen