Forsiden

Høringssvar fra Vertikal Virkelighet Sa

Dato: 27.09.2019

Innspill fra Vertikal Virkelighet Sa angående vindkraftutbygging i Kvinnherad kommune – analyseområde 15.

Viser til NVEs nasjonale kartlegging av utpekte områder for vindkraftutbygging. Vertikal Virkelighet Sa, som er en kommersiell aktør med ski- og klatreinteresser i analyseområde 15, ber om at Uskedalen, Eikedalen og de øvrige fjellområdene i Kvinnherad blir fjernet som aktuelle områder for utbygging av vindkraft.

Vertikal Virkelighet Sa er et lite kvalitetsfirma som leverer tjenester innen klatring og annet bratt friluftsliv etter internasjonal standard (IVBV). I tillegg leverer vi tilkomsttjenester etter NS:9600 standard. Vårt firma har hovedkontor i Uskedalen og leverer lokale kurs og fjellføringsturer.

Vi har valgt å etablere oss i Kvinnherad, nærmere bestemt Uskedalen, fordi området byr på fantastisk natur for alle typer bratt friluftsliv. Området byr også på supre muligheter for moderat friluftsliv, men vårt satsningsområde er altså det bratte. Dette finnes det i rikt monn i Kvinnherad og særlig er Uskedalen med sin alpine natur og karakteristiske granittvegger et reisemål av internasjonal størrelse. Hit kommer klatrere fra mange ulike nasjoner med det til felles at de ønsker en naturopplevelse utenom det vanlige. Kombinasjonen av fantastisk steinkvalitet og utsikt til både bre, fjord og fjell gjør Uskedalen til et eldorado for klatring og annet bratt friluftsliv. Området høster rosende omtaler i både nasjonal og internasjonal klatrepresse med blant annet en 10- siders reportasje i det internasjonalt anerkjente Climbing Magazine som beskriver Uskedalen som det ultimate klatreeventyr.

Videre byr fjellområdene i Kvinnherad på fantastisk skikjøring og er et yndet reisemål for toppturentusiaster fra hele landet. Særlig blir fjellene mye besøkt av skiturister fra Bergen og Stavanger. Fjellområdene i Kvinnherad er altså særdeles godt egnet for kortreist naturturisme for et betydelig antall mennesker.

Vertikal Virkelighet Sa opplever en økende etterspørsel etter både ski- og klatreføring i våre fjellområder. Felles for alle gjestene våre er at de ønsker seg naturopplevelser i urørt natur. En utbygging av industrianlegg for vindkraft i denne fantastiske naturen vil forringe kvaliteten på opplevelsene så mye at vi sannsynligvis vil måtte legge ned virksomheten.

Med hilsen Chris Fossli – daglig leder Vertikal Virkelighet Sa Uskedalen 27.09.2019