Høringssvar fra Martin Kristiansen

Dette vil koste mye mer enn det har noen sjanse til å være verdt.

Dato: 26.12.2016

Svartype: Med merknad

Dette vil koste mye mer enn det har noen sjanse til å være verdt.

Som Glenn Greenwald nevner i "Why privacy matters", oppfører folk seg svært annerledes når de har grunn til å tro at de blir overvåket. Folk tør ikke være seg selv.

Det er ikke veldig annerledes fra å være i ett forhold hvor partneren din psykologisk misbruker deg. Du blir nedtrykt. Du må fullstendig tilpasse deg hva den som overvåker alt du gjør synes er akseptabelt og liker.

Ett vanlig motargument er at om du har noe å skjule, så burde du ikke gjøre det. Du trenger ikke være en terrorist som planlegger ett angrep, for å ha grunn til å ønske privatliv. Det er relativt vanlig å låse baderomsdøren når du enten er på dass, eller i dusjen. Disse tingene gjør deg ikke til en terrorist. Det er menneskelige behov. De aller fleste har også passord, både på datamaskinen sin, og e-posten. Hva er poenget med det om du ikke har noe å skjule?

Det er også det at de som faktisk planlegger angrep, veldig gjerne tar steg som gjør denne type overvåkning ubrukelig mot dem. Dermed påvirker dette i stor grad bare de det er ment å beskytte, negativt. Ett veldig dyrt prosjekt som gjør mer skade enn godt.

 

Glenn Greenwald: Why privacy matters:
https://www.ted.com/talks/glenn_greenwald_why_privacy_matters