Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 122714

Dato: 25.10.2021

Jeg, 30 år gammel, næringsdrivende i Longyearbyen og opprinnelig ikke fra Norge, er veldig bekyrmet å lese fra forslaget deres.

Jeg bor nå for flere år her, prøver å forstå så godt jeg kan hva det betyr å være Norsk og også lærer meg språket (beklager, det er sikkert ikke helt perfekt). Fascinerende naturen var grunnen til jeg kom til Svalbard, men samfunnet var grunnen hvorfor jeg ble. Samfunnet vårt er noe spesielt, det er modern, tolerant med en sterk samhold uavhengig av nasjonaliteten. Men politikkerne prøver så godt de kan å rive oss i stykker. De lar oss utlendinger føle som vi er en trussel, noe man må bekjempe og svekke.

I større grad ser jeg var regjeringen direkte eller indirekte (gjennom SNSK) gjøre slik at det blir vanskeligere for oss utlendinger og enklere for nordmenn å bo i Longyearbyen. Og det er rett og slett diskriminerende.

Hva handler forslaget deres virkelig om? Handler det virkelig om nødvendig fastlandstilknytning? Eller er det kanskje bare et tiltak for å gi nordmenn mer makt og gjører det mindre attraktivt for utlendinger å bli en del av samfunnet her? Hvis det handler om nødvendig fastlandstilknytning, så er der også andre muligheter for å formidle kunnskap om Norge og deres politikk enn å bo 3 år på fastlandet.

Jeg trodde lenge at Norge er et progressivt, moderne og kosmopolitisk land som fungerer som et forbilde for andre. Men jeg starter tiltagende å tvile på det.

Likevel håper jeg at den nye regjeringen jobber på å gjenopplive disse verdiene og ikke bare bruke dem som smykker.