Forsiden

Høringssvar fra Philip Karch

Dato: 25.10.2021

Å få muligheten til å bidra og være en del av lokalpolitiken er etter min mening svært viktig, både for individuer og for hele samfunnet Longyearbyen. I Longyearbyen finnes det en stor blanding av mange nasjonaliteter og det er spesielt. Norge burde presentere Longyearbyen som et samfunn, hvor det er faktisk mulig at mange nasjonaliteter bor sammen på en fredfull måte og det er Norgemed suvereniteten over Svalbard som gjør dette mulig. Vil Norge skaffe seg et dårlig omdømme i Europa og hele verden fordi valgmuligheten (for utlendinger uten botid på fastlandet) trekkes fra en stor del av byen? Jeg tror ikke.

Jeg som utlendinger fra Tyskland (Hva betyr egentlig "utlendinger" på en plass som Svalbard? Er vi ikke alle "utlendinger" eller "tilreisende"?) er veldig fornøyd med jobben Norge gjør her på Svalbard, men demokrati er en sentral verdi i Europa og Norge, en verdi man burde ikke tulle med. Det er rett og slett udemokratisk or rasistisk å trekke valgmuligheten fra ikke norsk befolkningen som har ikke minst 3 år botid i en fastlandskommune. Vi snakker jo om lokalpolitik, hvorfor burde det være andre regler enn på fastlandet og i hele Europa for den saks skyld? Fordi Norge betaler regningen? Hvis Norge vil har suvereniteten over Svalbard og etablere et "norsk" samfunn her, så kommer det med en finansiell tilknytning. Vi alle på Svalbard betaller skatt, men hvis det ikke nok, så finnes det andre regler som høyere skatt, tilleg fra andre land som har signert Svalbardtraktaten osv. man kunne vurdere.

I gjennomsnitt er botid av utlendinger på Svalbard lengre en av norske befolkningen. Hvis det trekkes nå valgretten fra en stor del av byen (ca. 30%), så gir det enda flere muligheter for de (norske fastboende som har minst 6 måneder botid på Svalbard) som bare bor her for en kort tid til å påvirke lokalpolitikken uten å tenke på en langsiktig måte. Er det positivt for det lille samfunnet Longyearbyen? Jeg mener nei! Norge har suvereniteten over Svalbard, ikke mer og ikke mindre. Stemmerett i dag knyttes til en forbindelse med Svalbard for alle uansett av nasjonaliteten. Det fungerer godt og burde beholdes for å sikre en fungerende lokaldemokrati i Longyearbyen for alle.

Mvh,

Philip Karch