Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 254792

Dato: 25.10.2021

Er Norge en demokrati? Jeg lese dette høringen, og min første reaksjon er egentlig - ja, vel egentlig nei. Som alltid, er Svalbard spesiell.

Jeg selv er en utenlandsk statsborger som har bodde her oppe siden 2015. Første, jeg bodde i Tromsø tre og halvt år, og flyttet opp til Svalbard hvor jeg fant både en god jobb i privatindustri, og en hyggelig samboer. Vi jobber sammen, kjøpt en hytte som inneholder mye Svalbards historie, og kose oss sammen med livet her oppe. Vi gå på ski, deltar i kulturlivet, og har en variert gruppe av venner fra Norge og hele verden. Familien kommer opp, fordi vi gifter oss på Sysselmesteren! Mye, har vi gitt til dette lille øyen. Ideelt, ikke sant?

Men vi er forskjellige. Begge oss to er utenlandsk, men han skal miste sin stemmerett. Han kommet opp opprinnelige for å studere den nesten religiøs norske tema - friluftsliv. Etter et par år med spennende kurs, og jobbing i turistbransjen, fikk han mer stabilt jobb i sin opprinnelig fag felt som ingeniør.

Både han og jeg kommer fra landa som stole på sterk demokratisk systemer. Ganske lik Norge og Svalbard, krever de 3 års folkeregistrering for å stemme ved kommunen, og statsborgerskap for stortingsvalg. Ingenting galt der, helt rimelig. Har du da egentlig tenkt på konsekvensene med å kutte han ute? For en land som sette sin ære på at folk kan ikke diskrimineres når det gjelder stemmeretten, dette høringen viser seg at Norge er ikke noe bedre enn utviklingslanda. Er isolering og diskriminering virkelig hva Norge står for? Hva er det som skremme deg? At utlendinger skal ta over Longyearbyen Lokalstyre? At utlendinger skal stemme for ting som er ikke norske verdier? Du vet at det fleste av oss har høyere utdanning, og trives godt her oppe, setter stor pris på våre norske venner, og gifte oss med nordmenn!

Er det ikke en mer sivilisert ide å engasjere de flinke utlendinger som bo her oppe i kritiske samfunnsspørsmål, enn å volde tribalisme og fremmedhat?

Snakker om norske verdier, du vet at det er nordmenn som sitter det meste på administrasjon og høyere stilling som har makt å ansette folk? At det er nordmenn som vill ikke ta lavere stilling i renholdbransjen, og volde sosialdumping? Vi på Svalbard fortelle en vits – den eneste nordmann som jobbe som renholder er på Sysselmesteren. Bare spør styret i Svalbard Adventures og de andre bedrifter som ha vært styret av norske familier i flere generasjoner. Så dette er derfor også en norske verdi ikke sant? Jeg begynne virkelig å være forvirret hvem du burde egentlig være skremt av her oppe.

Imens, hvert eneste år, har vi hørt endeløs meldinger fra fastlandet at Longyearbyen skal være en ordentlig norske familie samfunn. Men samtidig, ikke familier med handikap barn. Bare perfekt nordmenn er tillatt her oppe. Hva med disse skremmende utlendinger, som ikke snakker norske! Skal Longyearbyen tilby norske språkkurs for å fikse dette? Nei, strengt sagt. Ikke engang hvis utlendingene ønsker å betale for det selv, og unngå byrder fastland skattebetalere. Hvert eneste år, har vi sett diskusjonen om oss utlendinger skli mer og mer negativ. Det er veldig tydelig at vi er ikke velkommen i det hele tatt. Din meninger er mottatt, høyt og tydelig.

Etter 10 år i Norge og Svalbard, glede meg å flytte tilbake og begynne det neste kapitelet i livet mitt. Det er triste at etter så mange år, så mange gode venner og minner, jeg skal dra med inntrykket at Norge har fint villmark, men personer og politikken støtter egentlig udemokratiske, desperat, fremmedhattende, og skinnhellig policy linjer - akkurat lik så mange andre plass i verden og ikke bedre.