Høringssvar fra Kvinne som ønsker at Norge kunne anerkjenne seriøse kjæresteforhold, slik Danmark gjør.

Dato: 22.02.2021

Kjærester bør regnes på lik linje som ektefeller. Vi lever i 2021 og mange har langvarige, seriøse forhold i flere år uten å gifte seg. Kjæresten min er den viktigste personen i livet mitt, og står som pårørende i offisielle registere, dersom noe skulle skje med meg. Selv om vi ikke er gift enda, er han altså svært nær etter fire år sammen. Danmark har hele tiden latt kjærester få komme inn, hvorfor skal Norge være dårligere på dette området?

Dere lot ikke hjemmekarantene dersom man har et egnet sted la stå lenge. Vær så snill, husk på at det var næringslivet og utenlandske arbeidere som i hovedsak brøt disse reglene. Vi er mange som har slitt psykisk i lang tid på grunn av regjeringens inngripen i kjærlighetslivene våre. Dersom vi har et passende sted å leie ut til kjærestens karantenested, vær så snill, la dem få være der. La både utleier og personen i karantene står juridisk ansvarlig for brudd på smittevernsloven. Det bør sørge for at man ikke kan leie via AirBNB etc og ikke ha kontroll. Husk at reglene med testing både før avreise og ved innreise allerede bør gjøre det tryggere å la folk komme inn i landet, kontra i fjor.

Jeg har lest mange historier fra karantenehotell i gruppa "Oss med kjærester eller familie i utlandet under Covid19-pandemien" og vet at mange syntes det var forferdelig, og opplevde det som internering og at isolasjonen på et lite rom var svært ubehagelig. Mange var også bekymret fordi de ble tvunget til å være i kontakt med mange flere mennesker enn ellers, med felles minibuss til hotellet, kontakt med ansatte, og felles te/kaffe-bord utenfor rommet. De utrykket også bekymring rundt at de ansatte ikke brukte munnbind, og var redd for å bli smittet av dem. I tillegg var standarden på hotellene svært forskjellige, noen havnet på fine hotell og andre havnet på ekle, skitne, gamle hotell. Advokatforeningen kalte ordningen internering. Folk satt i timesvis og ventet på buss til hotellet på Gardermoen, stuet sammen og ble passet på av vektere og politi, som om de var kriminelle. Slik behandling av nordmenns kjærester er ikke Norge verdig.

Vær så snill: åpne for at kjærester kan komme inn, og at de kan være på et egnet oppholdssted i karantene.