Høringssvar fra Joachim Nyseth

Dato: 23.02.2021

Hei.

Min kjæreste bor i utlandet, nærmere bestemt Russland. Hun har godkjent Schengen visum og skulle komme til meg den 10de Februar. Vi har vært kjærester i fem år.

Hvorfor kan ikke hun komme til meg?

Jeg har hørt argumentet fra regjeringen via mediene om at det er vanskelig å dokumentere en kjæresterelasjon...og at det derfor ikke kan gjøres unntak for kjærester ift å akseptere innreise.

Forslag: Istedenfor egenerklæring på kjæreste status, gi kjæresten i utlandet, eller kjæresten i Norge, mulighet til å fylle ut et søknadsskjema som sendes elektronisk, via ambassaden i landet det gjelder, eller i en sentral portal på nett. Still krav om at informasjon som er oppgitt stemmer, og la den som søker akseptere at de kan plukkes ut til å fremlegge bevis for relasjonen, og at det er straffbart å formidle feil informasjon.

Jeg vil påstå at Norge er et progressivt land. Signalet Norge gir når det gjøres forskjell på gifte par og kjæresters mulighet til å være sammen mener jeg er bakvendt og gammeldags. Jeg kan forstå argumentet om at gifte par er lettere å dokumentere, men jeg mener da at det finnes metoder og verktøy idag som sikrer kravene om dokumentasjon av kjæresteforhold. Jeg vil påstå at det mere et spørsmål om det er politisk vilje for finne en løsning, noe jeg håper det er. Jeg håper at politikerne forstår behovet, og ser verdien i å legge til rette for likebehandling av gifte og kjærester. Kjærligheten er tross alt størst...uten den er det lite å leve for.

Jeg ønsker da en tilbakemelding om dette forslaget kan vurderes, slik at kjæreste relasjoner kan likestilles med ektefeller ift behandling av innreise unntak til Norge.

Mvh.

Joachim Nyseth