Høringssvar fra Ida Melvold Gjøsund
«Det er forståelig at norske statsborgere må ti dager i karantene når de ankommer Norge, men grensen mellom hvem som kan ha hjemmekarantene og hvem som må på koronahotell, er så tilfeldig at den har utviklet seg til å være en parodi.
Monica Mæland forklarte bakgrunnen for koronahotell til VG: «Det er for å sikre at karantenen blir overholdt og for å unngå at de smitter dem de er i karantene hos». Det hun egentlig sier, er at hun ikke stoler på at personer som ankommer Norge, oppfyller karantenekravene.
Men noen grupper stoler hun på. Nordmenn som gir blaffen i smittevern og tar seg en juleshopping, kan dra rett hjem i karantene og smitte resten av dem de bor med. I Norge stoler vi på boligeiere, så dersom noen kan vise til at de eier en bolig, så kan de fritt flytte inn i denne, selv om den er fylt opp med mange andre mennesker.
Byråkratene glemte først utenlandsstudentene. Det tok ikke mange minuttene fra mediene kunne slå fast at studenter kunne bli rammet, til at undervisningsministeren med et smil kunngjorde at de tar hensyn til denne gruppen.
Men av en eller annen grunn gjelder ikke det samme for nordmenn som etter endt utdanning i utlandet har fått seg en jobb i utlandet.
Det er vanskelig å forstå at en som har jobb, vil være dårligere til å overholde karantenen enn en student, eller en som har et skjøte på en bolig. Det virker jo også vilkårlig at utlendinger slipper koronahotell såfremt de skal jobbe. Er det ikke lenger så viktig med smittevern når bedrifter skal sikres billig arbeidskraft?
Det er bra med rask og resolutt ledelse, men det krever også at man må kunne justere forskriften hvis man ser at reglene blir urimelige. I dette tilfellet virker det rett og slett som om regjeringen har glemt å tenke på nordmenn som jobber i utlandet.”
Dette er mitt høringssvar, beskrevet godt av Robert Næss.
Selv er jeg 30 år, singel, jobber i København og har ingen familie i Danmark jeg kan feire jul med. Jeg startet ny jobb i November i år, så har ikke mulighet for å ta 10 dager fri i forkant av juleferien på karantenehotellet i Norge. Derfor betyr koronahotell innreiseforbud for meg.
Alternativet hadde vært å tilbringe karantene i huset til mine foreldre sammen med dem og min lillebror. Mitt forslag er derfor å fjerne reglene for karantenehotell for norske statsborgere som kan vise at de skal tilbringe karantene på foreldrenes adresse. Dette, sammen med tillit fra regjeringen samt en negativ test ved innreise - håper og tror jeg vil være nok til å holde smittetrykket nede denne julen.
Mvh,
Ida Melvold Gjøsund