Høringssvar fra Tonje Evensen Bråthen

Dato: 26.11.2020


Med dette håper jeg så inderlig at vi som har familie eller kjærester i utlandet vil bli behandlet med rettferdighet og barmhjertighet. Dagens ording med oppholdssted på hotell under karantene gjør i disse dager stor og langvarig skade på nordmenn som forbereder seg på en jul uten sine, etter et langt og vanskelig år.

Jeg har bodd og jobbet i England de siste to årene, og fikk for 8 uker en sønn med min britiske samboer gjennom 7 år. Vi hadde planlagt å reise hjem til Kongsberg i desember for å feire jul sammen med min familie, som ikke enda har møtt sitt første barnebarn. Vi hadde planlagt å kjøre bil for å minimere kontakt med andre, og å reise direkte til mine foreldres hytte på Vegglifjell i Rollag. Der har de handlet inn mat og forsyninger for 10 dager, samt innstallert internett slik at min samboer kan jobbe.

Nå må vi isteden tilbringe disse førjulsdagene på et hotellrom, med en 8 uker gammel baby og hund. Dette vil i tillegg koste oss en ikke-ubetydelig sum på 10000 kroner. Dette vil i praksis være komplett umulig for oss. Min samboer er i risikogruppen og vi tar ikke lett på risikoen ved å skulle gjennomføre reisen i seg selv. Dette er så fortvilende, og har kjempe store konsekvenser for oss. Vi trenger å tilbringe denne julen sammen med familie.

Jeg hadde så gledelig støttet karantenehotell-ordningen og innrettet meg etter den, dersom det var mer åpenbart at denne ordningen har påvirkning på smittebildet i Norge. Etter to lockdowner i London er vi meget gode på smittevernstiltak og tar disse på alvor.

Vær så snill å ha tillit til at vi forstår og tar på alvor denne pandemien. Det eneste vi ønsker og trenger er å tilbringe julen med vår nærmeste familie. Folks liv og helse står virkelig på spill.