Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 120277

Dato: 26.11.2020

Hei,

Jeg vil gjerne stille spørsmål til de diskriminerende reglene rundt karantenehotell. Siden de ikke gir noe mening eller logikk (som ble innrømmet av helsedirektoratet på Debatten) lurer jeg på hvorfor det ikke blir opphevet. Regjeringen har selv innrømmet at de ikke kan vise til noe statistikk som tilsvarer at karantenehotell har noen effekt, annet enn at det skremmer vekk mennesker til å reise til Norge i det store hele. Om regjeringen støtter opp om skremselspropaganda kan jeg ikke si annet enn at jeg er svært skuffet over landet jeg tidligere har vært så stolt over.

Når et fly med 100 passasjerer lander i Oslo, og bare 1 person blir sendt til karantenehotell sier det vel seg selv at det ikke har stor effekt når det kommer til smittevern. Folk som ikke eier bolig eller ikke er folkeregisteret i Norge må vise til negativ Covid-19 test når de ankommer Norge. I tillegg blir de testet på hotellet, men selv med negativ test må de fortsette å oppholde seg der. Hvordan vil regjeringen bremse smitten ved å stenge friske mennesker inne på "hotell"?

Jeg forstår heller ikke bakgrunnen i at mennesker som eiger bolig kan ta med seg sin samboer fra utlandet til sin bolig, mens andre som bare er folkeregisteret på en adresse, men ikke eier den ikke kan ta med sin kjære hjem. Dette er ekstremt diskriminerende overfor mennesker som ikke har økonomi til å eige bolig, og ikke minst overfor mennesker som ikke kan betale 5000 kr per person for unødvendig opphold på karantenehotell.

Jeg vil gjerne oppfordrer politikere og andre beslutningstakere om å slutte å "pynte" på realiteten her. Realiteten er at Norge bryter menneskerettigheter og stenger grensen til folk som ikke har god nok økonomi. De begrunner det med at "vi ikke kan holde styr på hver enkel" om de opprettholder karantenen eller ikke. Ingen vil utsette sine kjære for smitte og sykdom, og ingen vil eller kan, reise hjem om de er smittet av Covid-19, da de må vise til negativ test. Dette handler om familier som vil møtes igjen etter et tungt år, både psykisk og fysisk. Slipp oss inn, og få slutt på denne diskriminerende praksisen.