Høringssvar fra Stine Tomter

Dato: 27.11.2020

Kjære regjering,

Det er forståelig at dette ikke er året for å reise uten mål og mening. Det er forståelig at 17.mai ikke ble tradisjonen tro. Det er forståelig at julebord og fester ikke gjennomføres i en tid som denne. Bruk av munnbind, 1 meters avstand, unngå fysisk oppmøte på skolen – jeg forstår mange av disse tiltakene. Men si meg, er ikke karantenehotell mer ødeleggende enn forebyggende? Kanskje ikke for deres økonomi, men for veldig mange andre og også deres psykiske helse.

Hvor er bakgrunnen for smittetallene? Jeg savner en begrunnelse. Jeg savner en logikk, og jeg savner en forståelse. Jeg savner mennesker som ser mennesker ut ifra hvem de er, og ikke hva de har.

Jeg så Debatten 24.11, og satt igjen med enda flere spørsmål enn svar. «Vi måtte sette streken en plass». De som eier er de som seirer, er det slik det skal være? Jeg får oppriktig vondt i hjertet av å tenke på alle som var ensomme i utgangspunktet, og som har opplevd dette året. Har dere tenkt på alle de som har familie eller andre nære og kjære utenlands? Jeg tenker spesielt på julen som kan være en vanskelig tid for mange. «Risikovurderingen viser at det antas å være en høy sannsynlighet for økende importsmitte». Allikevel kom det frem i programmet at det var minimal smitte.

Selv om jeg tenker mest på de som sitter helt alene, så rammer disse innreiserestriksjonene meg og min familie også. Det har det gjort gjennom hele året, og jeg har vært den «heldige» som har hatt mulighet til å reise på besøk med tanke på gjennomføringen av 10 dagers karantene.

Nå er det snart jul. Jeg har en søster i Danmark som kan holde karantene hjemme hos oss, men det kan ikke hennes mann eller deres barn på 16 måneder. Dersom hun kommer hit med datteren sin må de bo på karantenehotell. 10 dager på et hotellrom for et lite barn, og 15 000,- for å bo isolert til man kan slippe ut for å være med de man ikke har sett på lang tid.

Kan dere fortelle meg hva som er forskjellen på studenter og andre folk? Jeg forstår godt at studenter har behov for å komme hjem til jul, men har ikke også andre det? Er det «tittelen» din som er viktig her også? De som har ressurser til det kan anskaffe en advokat i håp om å slippe 10 dager isolert på et hotellrom, men alle har ikke det. Alle har heller ikke 15 000,- å betale med før man kan slippe ut til sine nære og kjære. Alle har ikke en gang råd til julegaver fordi de har spart opp til å reise. Har dere tenkt på det?

Sammenlignet med Norge tester de langt flere i Danmark. Hvorfor tester vi ikke enda flere her? En test som gir negativt utslag før man reiser og obligatorisk test når man ankommer Norge, i tillegg til strengere dokumentasjon på oppholdssted. Er ikke det tilstrekkelig nok?

Jeg ønsker ikke å tro at dere vil splitte familie og andre nære relasjoner, men det kan oppleves slik. En mulighet for mennesker å avslutte året med de som betyr aller mest. De man har måttet isolere seg fra i snart ett år. Er det for mye å be om?

Jeg tror mange har det vanskelig psykisk i disse tider, men jeg tror på å gjøre det beste ut av det. Vi vil ha smitten ned, og vi vil ikke at flere liv skal gå tapt. Men karantenehotell, det tror jeg gjør mer vondt enn bra.

Dette er ikke tiden for å sette de med mindre ressurser opp mot de som har flere. Jeg tror forresten ikke coronaviruset sprer seg noe mindre dersom du eier stedet, dessverre.

Med vennlig hilsen,
Stine Tomter